Screenshot van Steffie
Screenshot van Steffie

Moeilijk nieuws? Steffie legt het uit!

FRIESLAND - Het is van essentieel belang dat iedereen op de juiste manier wordt ingelicht over het coronavirus. De overheid heeft hier de belangrijkste rol in en houd ons op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen en maatregelen. Het enige nadeel is dat de politici in Den Haag, maar ook in onze gemeente, een bepaalde manier van praten hebben die niet voor iedereen te begrijpen is. Om ervoor te zorgen dat iedereen kan leren over het coronavirus heeft de overheid Steffie gelanceerd.

Steffie is een uitleghulp die gemaakt is door de organisatie Leer Zelf Online. Zij hebben Steffie gemaakt, maar het idee en de informatie op de site komt van de overheid (om precies te zijn het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Steffie legt op een makkelijke manier uit hoe je bijvoorbeeld ervoor kan zorgen dat het coronavirus zich niet verder verspreid. Steffie ligt ook andere dingen uit die niet over het coronavirus gaat.

Ga naar corona.steffie.nl/nl om naar de uitleg van Steffie over het coronavirus te gaan
Ga naar www.steffie.nl om naar de website van Steffie te gaan, hier legt ze nog veel meer uit

Je hoeft je geen zorgen te maken dat Steffie wat te snel gaat voor jou. Jij bepaalt namelijk zelf het tempo. Door beeld, geluid en oefenen kun je meer leren over het coronavirus. De tekeningen van Steffie zijn gemaakt door Netrex en Djojo Studios.

Leer Zelf Online

Leer Zelf Online is een organisatie die zich inzet op kwetsbare groepen in de samenleving zelfredzamer te maken in een wereld die steeds ingewikkelder wordt. Dat doenze door alle mensen de mogelijkheid te geven online zelf te leren en ze waar nodig offline te ondersteunen.

Laaggeletterdheid in Friesland

In Nederland is ruim 1 op de 9 mensen tussen de 16 en 65 jaar laaggeletterd. In Friesland ligt dit percentage op 13.4%, daarmee staat onze provincie in de top 3. Als je laaggeletterd bent, betekent dat dat je moeite hebt met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben laaggeletterde mensen ook moeite met digitale vaardigheden. Soms komt dit omdat mensen Nederlands niet gelijk hebben geleerd, omdat ze in het buitenland geboren worden, maar dat is lang niet altijd zo. Laaggeletterdheid kan op veel meer andere manieren ontstaan.

In dit artikel van One World kun je lezen waarom het voor laaggeletterde mensen soms lastig kan zijn om communicatie over het coronavirus te begrijpen. Dit kan bijvoorbeeld doordat er zoveel verschillende termen voor het virus gebruikt worden. Voor mensen die moeite hebben met taal kan het ook lastig zijn om zinnen met een dubbele betekenis te ontrafelen. Denk alleen maar eens aan die slogan: alleen samen krijgen we corona onder controle. Moet dat nu alleen of toch samen? Mensen die laaggeletterd zijn kunnen ook moeite hebben met cijfers. Anderhalve meter is voor hen moeilijk te begrijpen. Daarom kun je beter zeggen: zo lang als een fiets voor volwassenen of zolang als een winkelkarretje met iemand erachter.

Afbeelding