Jongeren hou vol!
Jongeren hou vol!

Meer jongeren eenzaam door coronacrisis

FRIESLAND - Uit een onderzoek van het GGD Fryslân blijkt dat jongeren zich eenzaam voelen door de coronamaatregelen. Ze missen de sociale activiteiten met vrienden of familie het vaakst. Van alle leeftijdsgroepen worden jongeren het hardst getroffen door eenzaamheid in deze coronacrisis. Dit is de uitkomst van een peiling van de GGD in Friesland.

In het nieuws horen we vooral veel verhalen over eenzame ouders. Zij krijgen kaartjes, speciale cursussen om te leren videobellen en worden toch vaak bezocht door familie en communiceren dan door de ramen. Ze hebben het heel moeilijk, dat is ook zo, en ook in de ‘normale’ tijd krijgen ze onrechtvaardig vaak te maken met eenzaamheid. Ze zitten hele dagen thuis en kunnen in tegenstelling tot de jongeren nu echt geen kant op. In deze tijd gaat er terecht veel aandacht uit naar ouderen die door hun kwetsbaarheid meer dan ooit hun dierbaren moeten missen. Vooral sinds verzorgings- en verpleeghuizen zijn afgesloten van de buitenwereld.

Juist jongeren eenzaam

Wat dan opvalt is dat uit onderzoek van GGD Fryslan blijkt dat juist jongeren in de leeftijdscategorie 12 tot 24 jaar nu veel eenzaamheid rapporteren. Hoe dit komt is niet onderzocht maar de onderzoekers hebben hier wel een verklaring voor. Waarschijnlijk missen zijn het verenigingsleven en de sociale contacten het meest. Deze groep is immers gewend om vijf dagen in de week hun vrienden op school te zien, te sporten met leeftijdsgenoten en af te spreken om te chillen.

Een totaal ander leven

Bedenk even hoe het moeilijk is voor jongeren om het leven dat ze tot nu toe geleden hebben helemaal anders is geworden. Door de berichten in de media hebben deze jongeren een sombere blik op de toekomst, want iedereen heeft het er steeds over dat niets meer wordt zoals het was. De realiteit waar ze nu in zitten lijkt de nieuwe realiteit te worden en voor veel jongeren is dit toch even slikken. Het is ook een deprimerend vooruitzicht om de komende drie jaar te moeten leven zoals er momenteel geleefd wordt.

Onmogelijke keuzes

Je moet ook niet vergeten dat er studenten zijn die op kamers wonen en hun ouders niet kunnen zien omdat ze onder een risicogroep vallen. Is het vooruitzicht voor hen dat ze hun ouders dit jaar niet meer gaan zien of moeten ze risico’s nemen en de maatregelen in de wind staan? Jongeren staan soms voor onmogelijke keuzes.

Hoe zou jij zijn?

Er is de laatste tijd veel kritiek op jongeren. Ze zouden zich het minst aantrekken van de maatregelen en ondanks alles gewoon elkaar ontmoeten, afspreken en soms zelfs feesten. Laten we op de eerste plaats stellen dat iedereen zich aan de maatregelen moet houden, maar is ergens begrip ook niet op z’n plaats? Bedenk hoe jij dit zou beleven als je nu jong was geweest. Je zit in een rebelse fase, hebt geen goed zicht op risico’s voor je, voelt groepsdruk en daarnaast voel je je hartstikke alleen. Wat zou jij dan doen?

Het leven van iedereen is anders geworden en niemand weet hoe lang dit gaat duren. Jonge mensen met grootse plannen voor de toekomst zijn een halt toe geroepen. Ze zijn onzeker over studie, reisplannen, hun toekomst. Tijdelijk zitten ze zonder hun vrienden, hun vangnet. Denk ook eens aan de jongeren!

En jongeren, probeer de moed hoog te houden, er komen betere tijden aan. We begrijpen jullie, zijn ook ooit jong geweest. Hou nog even vol, jullie kunnen het!