Ga nou niet met z'n allen het water op
Ga nou niet met z'n allen het water op

Mooi weer, dus het water op?

FRIESLAND - Je moet anderhalve meter afstand houden van elkaar. Maar hoe zit dat op het water? Je kan toch best een stukje varen zonder besmet te raken of een ander te besmetten? Tuurlijk kan dat, maar hou je wel aan de regels en blijf ten aller tijden voorzichtig. Je wil niet besmet raken en ook geen boete krijgen omdat je de regels overtreedt. Volg deze regels en je kan zonder zorgen het water op!

Ga niet met meer dan twee mensen een boot op

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je met zijn vijven op een kleine boot zit. De regels en het beleid is voor elke gemeente natuurlijk anders, maar het gaat niet alleen om de wet. Bedenk waarom een vaartochtje zo belangrijk is om de regels van het RIVM te negeren en je gezondheid of een boete te riskeren. Ga daarom niet met meerdere mensen op een boot zitten als je niet zeker weet dat je de anderhalve meter afstand kan bewaren. De waterpolitie heeft al gewaarschuwd dat ze zullen handhaven op het water. Dat betekent dat als je de RIVM maatregelen negeert, zij je zonder pardon of waarschuwing een boete kunnen geven van honderden euro’s per persoon.

Hou afstand!

Het is ontzettend belangrijk dat je afstand houdt, van elkaar maar ook van andere boten of waterrecreëerders. Of je nu in een klein fluisterbootje zit of een yacht, je moet gewoon de regels volgen. Zorg ervoor dat je anderhalve meter van elkaar af zit en er is niks aan de hand. Je kan elkaar gewoon verstaan op anderhalve meter afstand dus kan je vistripje nog prima doorgaan. Bedenk wel dat Sportvisserij Nederland het ernstig heeft afgeraden om in deze tijd te gaan vissen. Ook zij raden aan niet naar buiten te gaan als dat niet hoeft.

Is het druk op het water? Ga niet varen!

Kijk om je heen. Het is erg mooi weer voor deze tijd van het jaar. Iedereen wil graag het water op. Het kan daarom best voorkomen dat het heel druk gaat zijn op het water. Dat betekent niet dat het alleen druk is op het water, maar ook in de havens en op trailerhellingen. Overweeg of je middagje varen belangrijker is dan je gezondheid. Als het druk is en er kan moeilijk afstand gehouden worden? Dan is het misschien een beter idee om het deze keer over te slaan.

Is het in deze tijd het wel waard?

Een vaartochtje in dit weer is natuurlijk heerlijk, maar vraag jezelf af wat je in deze crisis op het water wil vinden. Kun je niet ergens anders uitwaaien en die frisse neus in de tuin halen? Kun je echt niet langer overleven zonder dat vistripje? Daarnaast moet je onthouden dat het nu veel minder leuk is op het water. Je kan niet zomaar even een terrasje pakken omdat de horeca dicht is en snel naar de wc in een haven kan ook niet. Is het dan nog wel zo leuk? Overweeg altijd voor je het water op gaat of het niet veiliger is thuis. Wat is een dagje op het water waard als je het moet bekopen met een virus of boete?

Stap voor stap worden de maatregelen versoepelt. Dit hangt af van hoe goed wij ons aan de regels houden. Nog even volhouden dus, dan maak je het niet alleen voor jezelf, maar voor ons allemaal een stuk makkelijker.

Afbeelding