Afbeelding
Foto: ADRIE HOOGESTEGER

Aris voor het eerst in nationale bekerfinale

De finale van de Basketball Cup 2020 wordt zondag 29 maart gespeeld in MartiniPlaza Groningen. Aris neemt het daarin op tegen Donar uit Groningen. De Leeuwarder eredivisieclub heeft nog nooit in deze nationale finale gestaan, dus het is met recht een unieke prestatie. Winnen zou extra uniek en bijzonder zijn.

Zaterdag 22 februari schreef het Aris-team onder leiding van trainer/coach Ferried Naciri geschiedenis door Suns Den Helder in een tweeluik te verslaan. De uitwedstrijd in Den Helder werd met 56-58 door Aris gewonnen.

De thuiswedstrijd in het Kalverdijkje in Leeuwarden werd er een vol spanning en sensatie. Lange tijd leek het erop dat Den Helder de wedstrijd zou gaan winnen, maar uiteindelijk wist de thuisploeg in de laatste minuut toch langszij te komen. Over twee wedstrijden was Aris de winnaar met drie punten verschil.

Donar basketbalde in de halve finale tegen de landskampioen van afgelopen seizoen: Landstede Hammers uit Zwolle. De wedstrijd in Zwolle werd door de thuisploeg met 5 punten verschil gewonnen. De return in MartiniPlaza werd door Donar overtuigend gewonnen met 93-69, waarbij met name in het vierde kwart het verschil werd gemaakt.

Basketbalfinale is Noordelijke derby

Deze noordelijke derby is een mooi affiche voor de nationale Basketball Cup. In het seizoen 2018-2019 won ZZ Leiden de Nationale Beker. In de twee seizoenen daarvoor was Donar de winnaar. In de geschiedenis van de NBB Beker won Donar deze prijs zes keer.

De organisatie van deze bekerfinale ligt in handen van de Nederlandse Basketball Bond. In overleg met beide clubs is een opzet gemaakt voor de verkoop van kaarten, waarbij clubleden en sponsoren van beide verenigingen als eersten kaarten mochten kopen. Vanaf maandag 9 maart is de vrije verkoop gestart.

Tweede mijlpaal voor Aris

Sinds de oprichting van Stichting Top Basketbal Friesland in het jaar 2000, voor het realiseren van topbasketbal in Leeuwarden, is dit de tweede mijlpaal. In het jaar 2012/2013 beleefde Aris Leeuwarden zijn eerste hoogtepunt.

Zonder hoofdsponsor wist Aris dat seizoen door te dringen tot de finale om de landstitel in de Dutch Basketbal League. In de play-off serie werden dat jaar achtereenvolgens Landstede Basketbal en Eiffel Towers verslagen. Aris eindigde in de eredivisie op een vierde plaats en verloor de finale in een ‘best van vier’ met 4-0 van ZZ Leiden.

Aris is de underdog

Aris wordt als underdog gezien voor de bekerfinale en Donar als de grote favoriet. Trainer/coach Ferried Naciri vindt dat Donar het beste team van de competitie heeft. Uiteraard is Aris niet kansloos, want een bekerfinale is een wedstrijd op zich en daarin kan van alles gebeuren.

De wedstrijd in Groningen begint op zondag 29 maart om 13.30 uur.

Afbeelding