Afbeelding

‘Discriminatie verdwijnt als mensen echt in contact komen’

Het was 1 maart dit jaar Zero Discrimination Day, dus een uitgelezen mogelijkheid om eens te polsen hoe het met ‘nul discriminatie’ in Fryslân staat. Arnold Helmantel van kenniscentrum Tûmba zegt: “Discriminatie is van alle tijden en het blijft altijd noodzakelijk om mensen erop te wijzen dat het niet nodig is.” Tûmba geeft educatie aan vele leeftijdscategorieën in heel Fryslân. “Discriminatie verdwijnt als je mensen echt met elkaar in contact brengt.”

Tûmba organiseerde op 1 maart dit jaar geen speciale actie. “Wij zijn er het hele jaar al dagelijks mee bezig”, zegt Arnold. Wel staan er dit jaar verschillende nieuwe voorlichtingscampagnes en workshops op stapel, in de hele provincie. Arnold gaat zijn veertiende werkjaar in bij Tûmba en bruist nog van de energie: “We hebben zoveel nieuwe creatieve ideeën, het is bijna teveel om op te noemen.”

Kijk op de Tûmba-website

Check de website www.tumba.nlals je alle ins en outs over de activiteiten van het kenniscentrum wilt weten. “Wij geven de laatste jaren bijvoorbeeld steeds meer trainingen aan professionals, over hoe zij in hun werk met discriminatie moeten omgaan. Want ook docenten vinden het bijvoorbeeld wel eens prettig om te sparren met ons over wat wel of niet kan en hoe je een bepaalde situatie het beste kunt aanpakken.”

“Eén van de voorbeelden die ik in mijn trainingen gebruik aan professionals, gaat bijvoorbeeld over een Antilliaanse vrouw die een uitkering aanvraagt voor haar neef. De ambtenaar van dienst gaat er gemakshalve vanuit dat mevrouw zelf ook een uitkering heeft en in een huurhuis woont en dat haar neef bij haar komt wonen.

Maar wat is het geval: mevrouw heeft een baan, een koophuis en haar neef zoekt geen inwoning. Dat is een typisch voorbeeld van discriminatie. Het zit soms zo ingebakken dat professionals het niet bij zichzelf herkennen.”

‘Fietsendief’ bij Leeuwarder toren

Een ander voorbeeld gaat over tieners. “Ik liet eens een foto van van onze medewerker Magan, met zijn bovenlichaam aan de voorkant van de Bonifatiustoren in Leeuwarden. Ik liet die foto zonder verdere uitleg zien in een schoolklas van tieners en zij reageerden met ‘fietsendief’ en ‘uitkeringstrekker’.

Totdat Magan in zijn rolstoel de klas binnen rolde en vertelde over zijn vaste baan bij ons en zijn tijd als sporter bij het Nederlandse paralympisch tafeltennisteam. Toen kantelde de sfeer in positieve zin.”

Schoolklas in Sneek

Of dat voorbeeld van een schoolklas in Sneek, waar Arnold met van een vluchteling uit Aleppo langs kwam. Vijf scholieren mochten vooraf vragen bedenken en die persoonlijk in de klas aan hem stellen.

Eén meisje zei naderhand: ‘Ik haatte vluchtelingen echt. Maar hij is leuk, hij had zelfs mijn vriend kunnen worden’. Zo’n omslag zie je soms in één lesuur gebeuren. Zoiets gebeurt omdat je mensen met elkaar in contact brengt zodat vooroordelen verdwijnen.”

Arnold: “Ik zie nog volop nieuwe mogelijkheden om vooroordelen te doen verdwijnen, we gaan met Tûmba ook met nieuwe media aan de slag zoals bijvoorbeeld Virtual Reality en Augmented Reality. Het blijft een zaak van altijd doorgaan, want discriminatie is een zaak van alle tijden.