Afbeelding
Foto:

Stijging bezoekersaantal AquaZoo

Dierentuin AquaZoo is vijf jaar geleden doorgestart en kreeg als onderdeel van Libéma een nieuwe kans. Het park kreeg dertien nieuwe diersoorten: nijlkrokodillen, ijsberen, zeeleeuwen, vicuna’s, luiaards, gordeldieren, pinché apen, witgezicht saki’s, piranha’s, roggen, Afrikaanse pinguïns, dwergflamingo’s, bennet wallaby’s. Het aantal jaarlijkse bezoekers is van 85.000 gestegen naar 150.000 in 2019.

AquaZoo startte in 1993 als otterpark AquaLutra. Het tien hectare grote park bevatte een onderzoekscentrum, fokcentrum en een bezoekerscentrum. In 2002 kwam het park in handen van Zodiac Zoos, dat op 1 januari 2003 heropende onder de naam Aqua Zoo Friesland.

Na het faillissement van Zodiac Zoos werd de dierentuin overgenomen door Libéma. De dierentuin is in de afgelopen vijf jaar op veel fronten uitgebreid. Ook voor kinderen is het leuker geworden, er kunnen kinderfeestjes worden gehouden en daar is de laatste jaren flink gebruik van gemaakt

Samenwerking Stichting Wildlife

Naast het speelaanbod is er ook aandacht voor educatie aan de bezoekers. De informatie wordt zoveel mogelijk aangepast aan de leeftijd van de bezoeker. AquaZoo werkt intensief samen met Stichting Wildlife. Deze stichting verzorgt de rondleidingen, houdt toezicht in de doorloopgebieden, verzorgt educatieve borden en beleving. Daarnaast helpen de vrijwilligers bij evenementen en is er een educatie-bakfiets. Én vooral niet te vergeten, dan zijn er ook nog de dieren op het park waar de bezoekers voor komen. Medewerker William Kreijkes: “Het zijn bij ons allemaal wilde dieren, al is geen van hen geboren in het wild. Wel geven we hen zoveel mogelijk ruimte om hun natuurlijke gedrag zoveel mogelijk tot uiting te laten komen.

Voeren van krokodillen

“Onze krokodillen krijgen tweemaal per week. In de echte natuur is het anders, moeten ze soms wel maanden zonder voedsel overleven. Vandaar dat krokodillen zich richten op grote prooien waar ze lang mee toe kunnen.” AquaZoo geeft hen iets minder grote stukken vlees. Zo kunnen we het voedsel door het hele jaar beter spreiden. Dat bezoekers hierdoor vaker een voermoment kunnen zien is mooi meegenomen.”

Imposante ijsberen

Ook de ijsberen hebben ook een mooi groot verblijf. Elke dag geeft een medewerker een presentatie met één van de ijsberen, waarbij het dier grondig wordt geïnspecteerd. Deels voor medische controle en omdat het interessant voor het publiek is. Zo wordt aan de beer gevraagd zijn mond open te doen zodat de medewerker het gebit kan controleren"

Dan zie je als bezoeker hoe imposant het gebit van een ijsbeer is. Ook doet het dier zijn voorpoten en achterpoten omhoog, gaat rechtop staan. “Het is een medische controle waarbij wij de dieren hebben aangeleerd om hun lichaamsdelen goed aan het publiek te laten zien. Dat is erg imposant om te zien.”

“Uiteraard zijn bij alle dieren in het park medische controles nodig. Elke soort heeft hierin zijn eigen behoeftes. Zo leren de pelikanen en pinguïns om van dichtbij voer te halen bij verzorgers om zo de dieren goed te kunnen bekijken, we leren sommige apen op een weegschaal te komen. Alle trainingen die we doen hebben in eerste instantie een medische noodzaak, welke dus voor iedere diersoort uniek is.”

Er zijn meer leuke voermomenten te zien bij verschillende diersoorten in het park. Het overzicht daarvan – en van andere interessante activiteiten - vind je op de website www.aquazoo.nl.