Afbeelding
Foto: Brigitte Slangen

Muzikaal theatraal Fries boekenbal

Bij de Friese literaire avond als start van de 85-ste nationale Boekenweek kun je zaterdagavond 7 maart in Leeuwarden kennismaken met bestsellerauteur Annejet van der Zijl. Haar Nederlandse boekenweekgeschenk is vertaald in het Fries en wordt die avond gepresenteerd.


Deze 'Fryske literêre jûn' vindt plaats in de dansschool van Saco Velt in Leeuwarden. Meer informatie over de literaire avond, hoe je er kaarten voor kunt kopen etcetera, kun je vinden op de website www.boekenfanfryslan.nl.

De presentatie is in handen van Geart de Vries, directeur van het Historisch Centrum Leeuwarden. De band WIEBE verzorgt de muzikale intermezzo's en geeft een afsluitend optreden. Een 'meet and greet' met Annejet van der Zijl behoort tot de mogelijkheden, want zij is die avond aanwezig.

Ontmoet Annejet van der Zijl

Ida Heddema van Boeken fan Fryslân: "Sawol Annejet as oersetter Baukje Zijlstra sille in part út it boek foarlêze, yn it Nederlânsk én it Frysk dus. Op dy wize belibbet it publyk de taal wer hiel oars en komt it ferhaal noch mear binnen. Dêrneist krije minsken de kâns om bestsellerauteur Annejet van der Zijl te moetsjen. Dy kâns krijst net samar!"

Baukje Zijlstra

Schrijfster Baukje Zijlstra heeft het boek van bestsellerauteur Annejet van der Zijl vertaald in het Fries. Baukje is een gelauwerde schrijfster, heeft onder andere de Douwe Tammingaprijs voor haar debuutroman De Koma-Korrektorgewonnen.

Rebellen en dwarsdenkers

De 85-ste editie van de Boekenweek vindt plaats van zaterdag 7 maart tot en met zondag 15 maart en heeft als thema 'Rebellen en dwarsdenkers'.Kaarten voor de literraire avond met Annejet van der Zijl zijn te koop bij boekhandel Van der Velde Ljouwert en in de winkel en webshop van de Afûk. By alle literaire programma's deze boekenweek verzorgt de Afûk een boekentafel met een verscheidenheid aan Friese boeken. By besteding van minimaal 15,00 euro aan boeken krijgen bezoekers het speciale Friestalige Boekenweekgeschenk cadeau.

Nog drie leuke avonden

Boeken fan Fryslân biedt verderop in de Boekenweek drie leuke programma's aan, met literatuur en muziek op verschillende plekken in de provincie. Schrijver en muzikant Bennie Huisman treedt op met it programma 'Thús'.

Gedichten

Schrijfster Baukje Zijlstra en schrijver/beeldend kunstenaar Sytse Jansma hebben een programma met als thema 'Grinsgongers'. Hoe floeiber kinne taal en tinken wêze? De dichters Anne Feddema, Martin Reints en Edwin de Groot treden op met het programma 'Poëdidos – Poëzie en (Ban)didos'. Ze dragen gedichten voor en maken muziek.

Ida Heddema van organisatie Boeken fan Fryslân is trots en blij. "Troch it programma om de Boekewike hinne sjogge minsken wat wy allegear dogge mei Boeken fan Fryslân en de Afûk en dan is dit noch mar in lyts part fan it grutte oanbod. Dêrneist is it goed om te fernimmen dat de lokaasjes sa entûsjast binne oer ús komst. De oandacht foar de literêre jûnen en it boekewikegeskink is goed foar de Fryske literatuer."