Afbeelding

Gratis in te huren voor workshops

Lida Dijkstra is de allereerste Berneboeke-ambassadeur fan Fryslân ooit. In het Nederlandse taalgebied zijn al jaren verschillende ambassadeurs actief geweest. De kinderboekenschrijfster heeft zin in haar baan, die in januari begon en twee jaar duurt, is al bij acht basisscholen langs geweest en zit vol met ideeën.


Ze wil de website www.berneboekeambassadeur.frlverder ontwikkelen, er is een Lêseskoffer samengesteld met tien Friestalige kinderboeken waarmee ze langs de scholen gaat en waaruit ze graag voorleest en waarover ze vertelt. Op de website zijn bijbehorende lesbrieven, met interessante en leerzame opdrachten op het gebied van taal, creativiteit en drama, gratis te downloaden.

Gratis in te huren

Dijkstra's ambassadeurschap is voor zestien uur per week, mogelijk gemaakt door Boeken fan Fryslân. De scholen, bibliotheken, zorginstellingen en andere organisaties waar zij lezingen of leuke workshops geeft, hoeven haar dan ook niet te betalen. "Sy kinne my útnûgje troch it formulier op de website yn te foljen en dan nim ik wol kontakt mei harren op", zegt Lida.

Ze heeft er zin in. Orthodontist Daniël van der Meulen uit Leeuwarden heeft haar bijvoorbeeld al ingeschakeld om een leuke voorleessessie in de wachtkamer te komen doen. "Soks fyn ik ek machtich." Lida is flexibel en enthousiast genoeg om zich op allerlei verschillende situaties te laten zien. Haar passie en liefde voor de taal – gelardeerd met leuke voorbeelden – zorgen voor een prettig resultaat.

'Taal ferbynt en jout rykdom'

"Ik mei graach foarlêze en freegje op skoallen ek faak oan de bern wat sy fine en ferwachtsje, dat smyt meastentiids de moaiste ynsjochten op. Taal ferbynt en jout kulturele rykdom. It is in rykdom dat wy hjir sawol it Nederlâns as it Frysk hawwe."

Lida is inmiddels 25 jaar kinderboekenschrijfster in zowel het Nederlands als de Friese taal. Ze heeft maar liefst negentig boektitels op haar naam staan. Haar nieuwste is een Nederlandstalig jeugdboek getiteld 'Het beest met de kracht van tien paarden'. "It is in klassyk ferhaal, oer Theseus en de Minotauros, yn in modern jaske."

Tijdloos én spannend

Als kunsthistorica (afgestudeerd in Leiden) heeft ze iets met geschiedenis en in haar boeken voor oudere jeugd, zoals Spegelspreuk, Wolken fan wol of De ring van koning Salomo, zie je dat vaak terug. Soms worden thema's uit het verleden naar het heden getrokken zodat je ziet dat ze universeel en tijdloos zijn. Mét spanning natuurlijk, want een verhaal moet spannend zijn.

Vooral voor kinderen is zoiets geweldig natuurlijk, voor hun verbeelding en fantasie en taalontwikkeling, dat ze op school kinderboeken in verschillende talen leren lezen. "It is moai dat der safolle talen binne, it is wichtich om sunich op ús Kultureel Erfguod en ús Frysk te wêzen."

Afbeelding