Afbeelding

Kijk uit, heet!

Gourmetten is een kersttraditie die wat nieuwer is in Nederland. Toch is het ontzettend populair. Volgens onderzoek van Allerhande uit 2016 nam een op de vier gezinnen dat jaar de kleine pannetjes en spateltjes ter hand. Het is een gezellig activiteit, geschikt voor de hele familie, maar er kleven ook een aantal gevaren aan. Lees hier hoe jij veilig kan gourmetten.

Voorkom buikloop op tweede kerstdag

Het is natuurlijk nooit leuk om een voedselvergiftiging op te lopen. Daarom is het belangrijk om voor het eten je handen te wassen. Zet ook niet meteen al het vlees op tafel. Op die manier houdt je het vlees dat niet gelijk op de plaat of in het pannetje terecht komt vers. Gebruik aparte vorkjes voor rauw vlees en als je wat over hebt, bak alles dan op. Op die manier kun je het nog twee tot drie dagen bewaren. Rauw vlees is na twee uur al gevaarlijk om te eten.

Voorkom ongelukken

Een gourmetstel kan heel erg warm worden. Dit brengt de nodige gevaren met zich mee. Let daarom altijd goed op de omgeving en haal brandbare materialen weg. Een papieren servetje lijkt misschien gezellig en handig, maar is ook heel gevaarlijk. Zorg er ook voor dat de ondergrond niet brandbaar is. Het koor moet dik genoeg zijn, want een dun snoer wordt te snel warm waardoor de kans op vuur ontstaat. Gebruik bij voorkeur het koord dat je bij het gourmetstel hebt gekregen en controleer voor het gourmetten of het koord nog in orde is. Als je een haspel gebruikt, rol het dan helemaal uit. Als je dit niet doet wordt het koord sneller warm en ontstaat er misschien brand. Let ook op waar je de koorden legt en zorg ervoor dat er niemand over kan struikelen. Dit is natuurlijk brandgevaarlijk, maar ook zonde van het vlees.

Veilige en gezellige avond!