Zeeuwen worden steeds ouder, een van de redenen dat er meer sterfgevallen door val zijn genoteerd.
Zeeuwen worden steeds ouder, een van de redenen dat er meer sterfgevallen door val zijn genoteerd.

Steeds meer sterfgevallen door val in Zeeland

Steeds meer mensen in Nederland sterven door een ongelukkige val. Die cijfers publiceerde het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) begin deze maand. Ook in Zeeland stijgen deze cijfers de laatste jaren. In Zeeland stierven in 2018 95 mensen aan de gevolgen van een val, de meeste van hen zijn 75-plussers. Het CBS durft geen reden te noemen van dit alsmaar toenemende cijfer. Voorzichtig wordt geopperd dat het kan komen omdat men steeds ouder wordt en steeds meer mensen dementie krijgen.

Vooral vrouwen sterven in Zeeland aan een val. In 2018 stierven er namelijk 32 mannen en 64 vrouwen. De meeste slachtoffers zijn 75 jaar of ouder. Dit kan een verklaring zijn waarom er steeds meer mensen, in Nederland en in Zeeland, sterven door een val. Er zijn simpelweg steeds meer 75-plussers. Zij staan vaak minder goed op de benen en als ze vallen zorgt dat sneller voor levensgevaarlijke schade van het lichaam.

Leeftijd in Zeeland

Mensen in Nederland worden over het algemeen veel ouder. Dit is ook onderzocht door het CBS. Hierin is te zien dat de leeftijdsgroep van 80 jaar en ouder en de leeftijdsgroep 65 jaar tot 80 jaar steeds groter wordt. In Zeeland is 5.9% van de inwoners ouder dan tachtig. 17.5% van de inwoners is tussen de 65 jaar en de 80 jaar. Dit aantal is de afgelopen jaren flink gestegen. In 1995 mocht 4.2% van de Zeeuwen tachtig kaarsjes of meer uitblazen en 11.8% tussen de 65 en 80 kaarsjes. Een flink verschil dus tussen toen en nu.

Gemiddeld gezien wordt men in Zeeland ouder dan de rest van Nederland. 4.6% van de Nederlanders is tachtig jaar, vergeleken met 5.9% van de Zeeuwen. 14.6% inwoners van Nederland is tussen de 65 en 80 jaar oud, vergeleken met 17.5% van de Zeeuwse inwoners. Het is blijkbaar goed vertoeven in onze provincie, want de gemiddelde leeftijdsverwachting voor mensen die nu geboren worden, is ook het hoogste in Nederland. Gemiddeld worden mensen hier 82.1 jaar oud. Het hoge percentage ouderen in Zeeland zou een verklaring kunnen zijn voor het feit dat er ook veel mensen sterven als gevolg van een val.

Het Alzheimerfonds maakte in 2018 een schatting hoeveel mensen er in Nederland leven met dementie. In Zeeland zouden er 7700 mensen in 2018 dementie hebben. Omdat Nederland steeds meer vergrijst schatten zij in dat dit nummer steeds meer stijgt. Als de vergrijzing zo doorgaat en er geen medicijn voor dementie komt, dan is de schatting dat er in 2050 15.000 Zeeuwen dementie hebben.

De voorspelling is dan, als deze trends doorzetten, dat er steeds meer mensen overlijden aan de gevolgen van een val.

Afbeelding
Afbeelding