Afbeelding
Foto:

Toegankelijkheid voor minder validen kan altijd beter

Zierikzee/Noordgouwe – Op dinsdag 3 december is het Wereld Gehandicaptendag. Deze dag is niet zozeer om aandacht te vragen voor mensen met een handicap, maar vooral om mensen met en zonder handicap met elkaar in contact te brengen. Daarvoor worden door heel Nederland allerlei activiteiten georganiseerd. Maar natuurlijk moet er het hele jaar door aandacht zijn voor dit onderwerp. Kris van der Werve zet zich daar graag voor in.

Kris van der Werve uit Noordgouwe is kunstenaar, creatief inspirator en zelfstandig ondernemer. Door een lichamelijke beperking zit ze in een rolstoel. Dat is niet altijd zo geweest. Ze heeft heupdysplasie. Tot haar vierde jaar werd ze daarvoor behandeld en toen ging het heel lang goed. Na haar twintigste kreeg ze er weer last van en bleek ze ook het hypermobiliteitssyndroom te hebben.

Een uitkomst

Haar rolstoel ziet ze als een uitkomst om toch mobiel te zijn en blijven. En waar ze kan zet ze zich graag in om te laten zien dat mensen met een handicap niet zielig zijn. Wel denkt ze dat er nog een en ander te verbeteren is.

Toegankelijkheid testen

Zo testte ze een tijdje geleden de rolstoeltoegankelijkheid van Zierikzee voor de app Ongehinderd. Kris reageerde op een oproepje op Facebook vanuit de gemeente om tester te zijn voor de app. Dat leek haar wel wat, want: “Ik ben voor toegankelijkheid. Hoe toegankelijker de stad is, hoe makkelijker ik er zelf ook dingen kan doen.”

Het testen van Zierikzee

Samen met haar moeder en wethouder Ankie Smit en enkele andere testers toog ze naar Zierikzee om een aantal punten te testen. “We hebben vooral gekeken naar parkeerplaats, of je gemakkelijk ergens naar binnen kon, of je kon pinnen en of er een invalidentoilet was.” Er kwamen wel een paar opvallende dingen naar voren. “Het is een monumentale stad, dat maakt het lastig. Pinnen kon overal wel goed. Je kunt ze vaak even op schoot zetten of ze staan op ooghoogte.”

Leerzame middag

“Maar wat heel opvallend was: er is in de binnenstad nergens een restaurant te vinden met een minder-validen toilet. Wel bij de Hema, maar ja, die is ’s avonds toch ook dicht als je uit eten bent. Grandcafé de Werf heeft er wel eentje, alleen kun je daar dus weer niet goed dichtbij parkeren op een Miva-plek.” Kris vond het een leerzame middag.

De Ongehinderd app

Conclusie was in ieder geval dat er nog wel een en ander te verbeteren valt. Haar bevindingen zijn ingevoerd in de Ongehinderd app. “Het is een positief ingestoken app. Niet om met een vingertje te wijzen van dit is niet goed en dat ook niet, maar om mensen te laten zien waar je goed terecht kunt als je minder valide bent. Echt wel een aanrader voor je ergens naartoe gaat.”

Afbeelding