Kinderen ontdekken van alles over water en watergebruik in de expo Waterdicht
Kinderen ontdekken van alles over water en watergebruik in de expo Waterdicht Foto: PR Informatiecentrum Grevelingen

Nieuwe expo Informatiecentrum Grevelingen

Ouddorp - Informatiecentrum Grevelingen heeft iets nieuws. In de maanden november tot en met februari is er de ontdek-expositie 'Waterdicht' te zien. De expositie is gratis te bezoeken tijdens openingstijden, dagelijks van 10.00 tot 16.00 uur. Alle basisscholen van Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland ontvangen een persoonlijke uitnodiging om met hun leerlingen gratis de expositie te komen bezoeken. Ook zijn er in de Kerstvakantie extra activiteiten zoals sfeervolle avondopenstellingen en marshmallows roosteren voor de kinderen.

We onderscheiden de grote waterkringloop (de waterkringloop van de wereld) en de kleine waterkringloop (rioolwaterzuivering en drinkwaterzuivering). De grote waterkringloop wordt geïllustreerd door een grote maquette met echt stromend water. Met dammetjes kunnen de kinderen de waterstroom verleggen en ook kun je zien hoe de kribben in de rivier de waterstroom verbeteren voor de scheepvaart. Test dat zelf maar eens met een bootje. Ontdek vervolgens de werking van de kleine waterkringloop in de ronde tafelpuzzel.

Duurzaam watergebruik

In de expo is ook aandacht voor duurzaam watergebruik. Bijvoorbeeld: De kraan dichtdraaien tijdens het tandenpoetsen scheelt al tot 10 liter water per minuut. Een vluchtig rekensommetje leert ons dat een gezin van vier mensen die 2 minuten poetsen gelijk staat aan: 2 minuten x 10 liter = 20 liter x 2 x per dag poetsen = 40 liter x 4 personen = 160 liter water per dag. Dat is maar liefst 58.000 liter water per jaar!

Waterlab

Niet alleen is er aandacht voor watergebruik in Nederland, maar ook voor waterschaarste op andere plekken op aarde zoals in Ethiopië. Op een interactieve manier leren kinderen over rioolwaterzuivering en de drinkwaterzuivering. Er is een heus waterlaboratorium dat speciaal opgesteld wordt voor scholen en groepen op afspraak. Kinderen kunnen hier in witte jassen allerlei proefjes met water doen.

Avondopenstelling

In december worden er twee avondopenstellingen georganiseerd, zodat bezoekers het Informatiecentrum Grevelingen, de winkel en de expositie kunnen bezoeken in wintersfeerlicht. De openstellingen zijn op vrijdag 20 december en 27 december tot 20.00 uur. Tijdens de avondopenstelling en in de Kerstvakantie kunnen kinderen gratis marshmallows roosteren onder begeleiding van de boswachter. Ze mogen vragen stellen aan de boswachter over zijn vak en over de natuur. Op vrijdag 20 en 27 december van 16.00 tot 20.00 uur, maandag 30 december van 13.00 tot 16.00 uur en vrijdag 3 januari van 13.00 tot 16.00 uur.

Afbeelding
Afbeelding