Afbeelding
Foto: Marije Vermeer

Handletteren is nog steeds hip

Ouddorp - Een paar jaar geleden was het een hele hype, iedereen sloeg aan het handletteren. Dit tekenen van letters kun je op allerlei manieren doen en inmiddels is het voor veel mensen een vaste hobby. Josien Provoost raakte eraan verslingerd en wilde er meer mee doen. Tijdens haar derde zwangerschap kwam Josien op het laatst in een rolstoel terecht. Uit verveling begon ze met handletteren.

Josien vond het handletteren zo leuk en had het op een gegeven moment zo goed in de vingers, dat het haar wel wat leek om andere te inspireren en te motiveren. "Ik kwam bij het beheer van de Facebookgroep 'Handlettering doen we zo' en doe dat al zo'n tweeënhalf jaar. In het designteam van 'Handlettering doen we zo' zit ik ongeveer anderhalf jaar. Er zijn ruim veertigduizend mensen lid van. Dus dat is een flinke club."

Creativiteit ontdekken

Daarnaast geeft Josien workshops en doet ze werk in opdracht. Zo is er op 6 december om 13.30 uur (wel vooraf aanmelden) een workshop bij Strandpaviljoen Brouw op de Brouwersdam. "Dat is echt een heel fijne locatie, want ze hebben er aparte ruimtes waar je rustig zit. En er is horeca bij de hand voor een hapje en drankje. "De workshops zijn altijd voor minimaal 5 en maximaal 8 personen. "Dan kan ik genoeg tijd voor iedereen maken en uitleg geven. De een pakt het wat sneller op dan de ander. Ik probeer voor elkaar te krijgen dat deelnemers hun eigen creativiteit ontdekken. Niet voorkauwen, maar zelf dingen laten bedenken. Soms zit iemand tien minuten naar het witte vel te staren. Vaak zetten we dan een kruis om het midden te bepalen en dan is het vel ook niet meer wit. En wat is het ergste dat kan gebeuren? Dat je papier in de papierbak belandt? Is helemaal niet erg, dan pak je een nieuw vel."                                                                

Remmen los

"Als je eenmaal op gang bent, dan komen de ideeën. Iedereen kan wat van Pinterest namaken. Maar zelf bedenken is natuurlijk het leukst. Bij volwassenen is dat wel wat moeilijker dan bij kinderen. Ik geef ook workshops op de basisschool en daar zie ik dat kinderen zo creatief zijn van zichzelf. En ze hebben minder remmingen. Zij denken: ik kan het zo of zo proberen. Lukt het niet, dan weet ik dat voor de volgende keer. Bij volwassenen zit dat wat verder weggestopt. Het duurt wat langer om de remmen los te gooien." Als dat eenmaal lukt, is het een manier om lekker creatief en ontspannen bezig te zijn. Benieuwd naar voorbeelden? Kijk dan op Josiens Facebookpagina CreasienHandlettering.

Afbeelding
Afbeelding