Afbeelding
Foto:

Wel of niet stoken?

Het stookseizoen is begonnen. De een verheugt zich er het hele jaar op, een mooi vuurtje stoken, gezellig bij de haard zitten. De ander baalt ervan, want heeft vervolgens last van de rook die buren produceren met hun 'gezellige' stookgedrag. De stookwijzer geeft aan wanneer je beter geen haard kunt stoken.

Deze maand is de voorlichtingscampagne over hout stoken van start gegaan. Deze campagne richt zich op eigenaren van een open haard of kachel. Zij staan er namelijk vaak niet bij stil dat het stoken slecht is voor het milieu en dat de omgeving er veel last van kan hebben.

Vooral bij slechte weersomstandigheden zoals mist en windstil weer is het belangrijk dat mensen niet stoken. In dat geval blijven de schadelijke stoffen dan in de directe omgeving hangen en veroorzaken veel overlast. Met de Stookwijzer kun je opvragen wat het stookadvies is op het moment dat je wilt gaan stoken. Je vult je postcode in en je krijgt op basis van de lokale luchtkwaliteit en de windkracht een advies om te stoken of niet.

Ook is deze maand het stookalert gelanceerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). Bij een stookalert wordt per provincie bij ongunstigste weersomstandigheden geadviseerd om niet te stoken, zodat de luchtkwaliteit niet verder verslechtert. Het advies geldt dan voor 24 uur.

Afbeelding