Afbeelding
Foto:

Black Friday en No spend November

In Amerika is Black Friday de dag na Thanksgiving. Het luidt de periode in voor de kerstinkopen. We kennen inmiddels allemaal de taferelen van hordes mensen die met elkaar op de vuist gaan om spullen tegen hoge kortingen te kopen. Sinds een paar jaar laten wij Nederlanders ons ook steeds meer gek maken door Black Friday. Op 29 november is het weer zover. Daar staat tegenover dat het ook de maand is van No spend November.

Je kunt je natuurlijk niks aantrekken van Black Friday. Maar misschien is het wel een mooi moment om toch je slag te slaan. Waar moet je nu op letten als je winkelt op Black Friday?

Bereid je voor

Bedenk eerst of je echt naar de winkel toe moet. Veel webshops doen ook mee, dus misschien kun je gewoon in je joggingbroek op de bank online shoppen. Als je dat gaat doen, kijk dan van tevoren wat je zou willen kopen. Op je favoriete websites kun je je digitale winkelmandje al vullen, zodat je straks alleen hoeft in te loggen en af te rekenen. Maak van tevoren een account aan als je dat nog niet hebt, dat scheelt registratietijd en zorgt dat je niet misgrijpt. Volg de bedrijven waar je winkelt op social media, dan ben je snel op de hoogte van hun acties voor Black Friday.

Goede deal?

Sta er wel bij stil dat niet alles echt voordeliger is tijdens Black Friday. Sommige winkels gooien hun prijzen zelfs eerst omhoog om ze voor Black Friday te verlagen en te doen alsof het een mega goede aanbieding is. De artikelen waar je de meeste winst op behaalt zijn elektronica. Houd ook altijd in gedachten of het echt een goede deal is en je het product 'nodig' hebt. Koop niet alleen om de korting, zeker niet als je ervan uit kunt gaan dat het een paar weken later nog goedkoper in de uitverkoop ligt.

Niet spenden in November

Ben je helemaal klaar met inkopen na Black Friday of heb je sowieso niks met het fenomeen, dan is het begrip No Spend November misschien iets voor je. De naam zegt het al, je gebruikt deze maand om zo weinig mogelijk geld uit te geven. De een doet het omdat de dure decembermaand eraan komt. De ander om eens even pas op de plaats te maken en bewuster om te gaan met geld. Het leuke is dat je zelf bepaalt wat jouw regels zijn wat betreft geld uitgeven in november. Zo kun je met jezelf afspreken dat je geen aankopen doet uit luiheid of verveling. (Wanneer je bijvoorbeeld geen zin hebt om te koken of op de trein staat te wachten.) Doe alleen de broodnodige boodschappen en geen hamsterinkopen. Laat de luxe producten een keertje links liggen en blijf uit de buurt van webshops, binnen een paar kliks heb je iets gekocht wat je niet echt nodig had. Sommige mensen nemen zich voor wel geld uit te geven aan dingen waar ze echt waarde aan hechten. Een schoonheidsbehandeling of een dagje uit met de familie.

Wat je ook doet in november, spenden of besparen, het is altijd goed om een keer stil te staan bij je uitgaven. Dan valt december misschien eens niet zo duur uit.