Een eigen woning als starter, dat is lastiger dan je denkt!
Een eigen woning als starter, dat is lastiger dan je denkt!

De woningmarkt van Oost- en Weststellingwerf

Wonen

OOST- EN WESTSTELLINGEWERF - Je hebt het vast meegekregen; de woningmarkt staat op zijn kop in Nederland. Huizen worden voor veel meer dan de geschatte waarde verkocht, staan soms maar een dag op www.funda.nl, de wachtlijst voor een sociale huurwoning wordt steeds langer en daarbij verhuren particulieren hun vastgoed voor steeds hogere prijzen. Maar is deze trend ook zichtbaar in Friesland, waar langere tijd de woningmarkt buiten schot bleef. RondOm Vandaag zoekt het uit.

Op de woningmarkt zijn op verschillende plekken problemen. Allereerst is er krapte op de markt waardoor men al meer kan vragen voor een woning én dat potentiële kopers, bang voor concurrentie, vaak overbieden. Daarnaast heb je ook problemen in de woningverhuur. De wachtlijsten van sociale huur zijn lang de huurprijzen van particuliere verhuurders hoog.

Koopwoningen

Het grootste probleem in de koopsector is de krapte op de markt. Hierdoor ontstaan twee dingen, namelijk dat koopwoningen al tegen relatief hoge prijzen worden aangeboden én dat men, bang om er naast te grijpen, erg overbied. Laten we eerst even naar de krapte kijken. Op www.funda.nl worden op dit moment 55 woningen aangeboden in de gemeente Weststellingwerf en 69 in Ooststellingwerf. Volgens Kadaster stonden in 2020 in beiden gemeenten zo’n 330 woningen te koop. De gemiddelde woningprijs van deze twee gemeenten was in 2020 262.737 euro. Dit is een groot verschil met vijf jaar geleden (2015) toen de gemiddelde woonprijs nog 184.624 euro en twintig jaar geleden (2000) werden huizen voor rond de 150.000 euro verkocht. De woningprijs is dus flink over de kop gegaan.

Kijk je dan naar de hypotheek die een gemiddelde alleenverdiener kan krijgen, dan verbaast de krapte op de markt je niet. Iemand die modaal verdient (36.500 euro per jaar) en fulltime werkt, kan volgens de Hypotheker rekenen op een hypotheek van 169.000 euro. Voor de hypotheek kun je in Weststellingwerf kiezen uit één woningen, in Ooststellingwerf heb je pech, daar zijn geen woningen onder dit bedrag. Als modaal verdienend stel (61.000 euro per jaar) maak je overigens meer kans, dan zou je een hypotheek kunnen krijgen van zo’n 297.000 euro, in Leeuwarden heb je dan keus uit 184 koopwoningen, een iets groter aanbod. Namelijk 24 woningen in Weststellingwerf en 31 in Ooststellingwerf.

Huurwoningen

Volgens het Centraal Bureau van de Statistiek is rond de 34% van de woningen in Oost- en Weststellingwerf in 2020 bestemd voor verhuur. Dat komt neer op 4125 huurwoningen in Weststellingwerf en 3663 in Ooststellingwerf. Hierbij zijn zowel sociale huurwoningen als woningen die worden verhuurd door een particulier of bedrijf inbegrepen. Uit de cijfers van het CBS kunnen we ook opmaken dat ongeveer 80% van de huurwoningen in deze gemeentes eigendom zijn van een woningcorporatie. In Weststellingwerf is de grootste corporatie Woonstichting Weststellingwerf. Zij laten weten dat de wachttijden in 2018 en 2019 redelijk stabiel rond de 16 maanden is. In Ooststellingwerf heb je een aantal grote spelers, zoals Woonfriesland. WoonFriesland kan ons alleen de gemiddelde wachttijd van hun gehele werkgebied geven. De wachttijd voor de mensen die in 2019-2020 een huurcontract met WoonFriesland hebben afgesloten was gemiddeld (afgerond) 40 weken. Daarbij moet gezegd worden dat de wachttijd per huurder heel verschillend kan zijn. Het onder andere afhankelijk van de gemeente waar ze in willen wonen en hun eigen wensen en eisen.

Afbeelding
Provincie investeert bijna 300.000 euro in 80 jaar vrijheid Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Stichting Maatschappelijk Gamen brengt gamende jongeren met 'Koning Van' dichterbij de maatschappij Evenement 3 uur geleden
Beeld ter illustratie
Omwonenden Noordwolde-Zuid Spannen Rechtszaak aan Tegen Lelieteler Agrarisch nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 21 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 19 apr, 12:00
Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 19 apr, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00