Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie.

Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland

Sport

FRIESLAND - De internationale etappekoers Bloeizone Fryslân Tour wordt voor het eerst verreden in Friesland. De wedstrijd stond de afgelopen jaren bekend onder de naam Healthy Ageing Tour. Van donderdag 3 maart tot en met zaterdag 5 maart maken de wielrensters hun opwachting. Met de deelname van onder meer Trek-Segrafedo, Jumbo Visma en LIV Racing doen teams van internationaal topniveau mee.

Net als het afgelopen jaar bestaat de wedstrijd uit drie dagen. Nieuw is dus dat de etappes starten en eindigen in Friesland. De Bloeizone Fryslân Tour start op 3 maart met een individuele tijdrit over 14,4 kilometer in Surhuisterveen. De tweede etappe gaat van Eastermar naar Bakkeveen en gaat gedeeltelijk over Gronings gebied. De ontknoping van de Fryslân Tour vindt op 5 maart in en om Drachten plaats, alwaar een slotetappe van 137 kilometer wordt gereden.

De wedstrijd wordt dagelijks uitgezonden op Omrop Fryslân en ook Eurosport gaat in Nederland en België de koers in samenvatting uitzenden. Bekende wielrensters stonden aan de start van deze wedstrijd. Zo behaalden wielerfenomenen Marianne Vos, Kirsten Wild en Anna van der Breggen dagzeges. Eindoverwinningen werden in het verleden behaald door Amy Pieters en Lucinda Brand. Vorig jaar bleek Ellen van Dijk de sterkste.

De Bloeizone Fryslân is de volgende stap in de koppeling van topsport aan maatschappelijke activering en inhoudelijke profilering in de provincie Friesland, zo valt te lezen op hannn.eu. Thijs Rondhuis van Courage Events over de nieuwe wielerwedstrijd in Friesland: “In het afgelopen jaar hebben veel lokale gemeenschappen in Friesland zich gemeld om aan de slag te gaan met het gedachtengoed van de Bloeizone Fryslân. Het doel is om deze gemeenschappen tijdens de Bloeizone Fryslân Driedaagse zoveel mogelijk in het zonnetje te zetten langs de route.”

Bloeizone Fryslân Tour 2022 (3-5 maart) 1. Surhuisterveen – Surhuisterveen (ITT, 14,4 km) 2. Eastermar – Bakkeveen (135 km) 3. Drachten – Drachten (137 km)

!
Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk