Afbeelding
Foto: RondOm Vandaag

Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking

Gezondheid

Melissa Wijnja, redacteur van RondOm Vandaag, geeft het eerlijk toe; thuiswerken is lastig en ze is er veel minder productief dan op kantoor. Maar soms, in het geval van een wereldwijde pandemie bijvoorbeeld, móet je wel thuiswerken. Gelukkig zijn er heel veel manieren om met slimme trucjes toch productiever te werken, ook thuis. Dit keer probeert Melissa Calendar Blocking. Ze schrijft een korte reportage: “Het voelt onnatuurlijk om zo gestructureerd met mijn werk bezig te zijn.”

Wat is Calendar Blocking precies? 

“Als ik werk, dan vlieg ik meestal van hot naar her op mijn beeldscherm. Van mijn email naar een tekst die ik aan het schrijven ben, van die tekst weer naar de binnengekomen persberichten en van die berichten weer naar het Whatsappberichtje van mijn collega. Eigenlijk is het verschrikkelijk, want ik ben met tien dingen tegelijk bezig en ik krijg er geen één af. Thuis is het nog erger, want daar heb ik naast de afleidingen op mijn beeldscherm, ook nog de afleidingen van mijn omgeving. 

Daarom heb ik goede moed als ik Calendar Blocking ga proberen. Is dit dé manier om structuur aan te brengen in mijn leven? Ik hoop het zo! Op dinsdag (ik werk van dinsdag tot vrijdag) plan ik mijn hele agenda vol. Ik reserveer een paar blokken voor interviewafspraken, een paar voor het schrijven van artikelen, blokjes voor de lunch en het checken van mijn mail. Ik ga echt helemaal los. Het resultaat: een prachtig kleurpalet vol met werkzaamheden. Ik heb er zin in!

Melissa’s agenda tijdens haar experiment met Calendar Blocking

Over het algemeen gaat het volgen van mijn tijdsblokken goed. Het valt mij gelijk op hoe fijn het is om geen tijd kwijt te zijn aan het bedenken van welke taak ik ga doen. Ik heb immers aan het begin van de week al bedacht wat ik nu moet doen. Het voelt alsof ik meer controle heb over mijn werk. De taken bepalen niet wat ik ga doen, maar ík bepaal wanneer ik mijn taken doe. De structuur bevalt mij wel, maar het maakt mij op korte termijn wel wat minder flexibel. Het voelt onnatuurlijk om na zo’n lange tijd structuur te hebben in mijn werk. 

Aan de andere kant is het misschien ook wel goed dat ik minder flexibel ben. Voordat ik met dit experiment begon, was ik ‘reactief’, wat inhoudt dat je soms hele dagen bezig bent met het reageren op andere mensen. Bijvoorbeeld door je mail steeds te checken, of je sociale media accounts (zakelijk of privé). Dan voelt het soms wel alsof ik heel erg productief ben geweest, maar van mijn eigen to-do lijstje kan ik niets wegstrepen. 

Kortom, ik ben blij met deze manier van werken en ga het zeker vaker doen. Ik voel mij weer baas over mijn agenda en dat geeft rust in mijn hoofd. Ik denk wel dat deze manier van plannen niet voor iedereen geschikt is, maar als ik dit had gekund als scholier of student, dan had ik waarschijnlijk een veel beter rapport gehad.”

!
Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk