Veel migrainepatiënten vechten tegen vooroordelen.
Veel migrainepatiënten vechten tegen vooroordelen. Foto: pixababy

Tien vooroordelen over migraine ontkracht

Gezondheid

Migraine is geen hoofdpijn, maar een hersenziekte waar dagelijks zo’n 70.000 Nederlanders mee kampen. Een paracetamolletje helpt daar écht niet tegen. Ondanks dat 18 procent van de mannen en 33 procent van de vrouwen het heeft, rust er een groot taboe op de ziekte. Veel migrainepatiënten vechten tegen vooroordelen omdat de ernst nog altijd wordt onderschat. Rondom legt neuroloog Geert Sulter, medisch manager van DC Hoofdpijnklinieken in Alkmaar en Dokkum, tien van die vooroordelen voor om duidelijkheid te scheppen.

1. Migrainepatiënten zijn aanstellers

Migraine is een ziekte waarbij je je onmogelijk kunt aanstellen. Ten eerste is het een ernstige hersenziekte, ten tweede zorgt het voor het meeste ziekteverzuim in Nederland en ten derde is het één van de ernstigste pijnsyndromen die je kunt hebben. Migraine komt aanvalsgewijs op door een stofwisselingsaandoening in de hersenen. Je hebt niet alleen hoofdpijn, alle normale processen worden er door verstoord waardoor je niet meer goed kunt functioneren. Er is sprake van pijngewaarwording, darmen en maag die van streek raken met misselijkheid en braken tot gevolg. De concentratie neemt af omdat de aandacht verstoord is, je kunt niet focussen, niks onthouden. Alles bij elkaar is het alsof je offline bent waardoor je niet goed contact kunt maken met je omgeving. Ik wil dan ook met klem benadrukken dat mensen met migraine zich absoluut niet aanstellen.

2. Van migraine valt nooit te genezen

Migraine is voor een deel erfelijk bepaald. Die genetische aanleg zelf is nog niet te behandelen. We kunnen zo gezegd de fabrieksinstellingen niet wijzigen. Wat we wel kunnen doen, is door behandeling de kwetsbaarheid voor de stoornis zo laag mogelijk maken.

3. Migraine kan uitgelokt worden door zoetigheid, chocola en koffie

Uit onderzoek blijkt van niet. Natuurlijk moet je niet overmatig snoepen of te buiten gaan aan koffie of energydrinks. Wanneer je erfelijk belast bent kun je er kwetsbaarder voor zijn, maar vaak is het een samenloop van omstandigheden. Bij vrouwen heeft het vaak te maken met de hormoonschommeling. Daarnaast raken in het voorstadia van een aanval de maag en darmfunctionaliteit al dermate verstoord, dat je hersenen onbedwingbare trek hebben in bepaald voedsel. Omdat de aanval pas een dag of soms twee dagen later komt, lijkt het alsof de migraine ontstaan is door wat je gegeten hebt, maar feitelijk is dat eetgedrag dus al een gevolg van die verstoring in je hoofd.


Uit onderzoek blijkt dat het drinken van koffie geen directe trigger is voor migraine. - Unsplash.com

4. Huisartsen zijn te terughoudend met doorverwijzen naar een hoofdpijnpoli

Dit is een lastige. In principe is de huisarts voldoende uitgerust om daarin te adviseren en te helpen. Mochten er twijfels zijn, is het goed om een mening van een gespecialiseerd hoofdpijn neuroloog te vragen. Dat kan via een korte lijn verwijzing – waarbij er een goede behandeling wordt opgestart - en de patiënt daarna weer onder de behandeling van de huisarts valt. Het kan op een heel laagdrempelige manier, maar in de praktijk gebeurt het helaas ook wel eens dat de migraineklachten niet volgens het boekje zijn waardoor patiënten een goede behandeling mislopen.

5. Botox helpt migraine voorkomen

Bij chronische hoofdpijn helpt dit zeker. Als hoofdpijncentrum zijn we goed in het leveren van maatwerk, dus wordt elke behandeling op de persoon aangepast. Botox kan helpen de aanvallen te beteugelen. Maar voor we daarvoor kiezen kijken we eerst naar andere mogelijkheden: zoals supplementen.

Sommige patiënten hebben zo vaak migraine dat ze niet goed herstellen en daardoor niet goed functioneren op hun werk en thuis. Dat levert frustratie op

6. Een aanval is niet te voorkomen

Dat is niet helemaal waar. Hoewel het natuurlijk een lastige kwestie is als je erfelijk belast bent. Bij vrouwen is hun menstruatie bovendien een trigger waar we nauwelijks iets aan kunnen doen. Wel kunnen we de kwetsbaarheid voor een aanval laten afnemen zodat er minder medicatie nodig is. Bijvoorbeeld door stressoren te behandelen. Sommige patiënten hebben zo vaak migraine dat ze niet goed herstellen en daardoor niet goed functioneren op hun werk en thuis. Dat levert frustratie op en dan is het fijn dat er iemand is die je begeleid en zoekt naar aanpassingen in je levensstijl. Chronische stress kan je daardoor laten afnemen, waardoor mogelijke nieuwe aanvallen voorkomen worden en je een vicieuze cirkel kunt doorbreken. Een goede levensstijl is daarbij van belang. Rust, regelmaat en reinheid. Met reinheid bedoelen we in dit geval: goed op je lichaam passen en niet te veel pijnstillers nemen. Slik je te veel, kun je extra gevoelig worden en medicijnafhankelijke hoofdpijn creëren. Rusten spreekt voor zich, maar ook daarin moet regelmaat zijn. Dus op tijd naar bed, niet blijven liggen en daarnaast voor voldoende lichaamsbeweging zorgen. Ook is regelmaat van eten en drinken enorm belangrijk. Sla nooit een maaltijd over, want dan gaat je lichaam in de spaarstand en die stress kan ook een trigger zijn.

7. Migraine komt door stress

Het lichaam kent twee standen als het gaat om stress: vechten of vluchten. Acute stress heeft met overleven te maken waardoor je minder kans hebt op een migraineaanval. Stress hoort bij het leven; dat kun je niet voor zijn. Tijdens een herstelfase is je brein wel gevoeliger voor stress, dus dan zijn vooral de drie R’s van belang. Daarnaast is het voor iedereen anders. Wat voor de een ontspanning is, kan voor de ander inspanning zijn. Het gaat erom dat je hier aandacht voor hebt en je er bewust van bent hoe dat voor jou is.

8. Vrouwen zijn gebaat bij het verwijderen van eierstokken

Gelukkig is dat niet effectief gebleken, want het is een zeer intensieve ingreep. Sterker nog ik heb patiënten gehad bij wie de eierstokken zijn verwijderd en die nog steeds migraineklachten hebben. De interne klok van de vrouw is enorm krachtig en kun je niet zo maar resetten door de eierstokken te verwijderen. Er zijn bovendien minder ingrijpende oplossingen dan dit. Met een normale menstruatie zouden de pil of spiraal al kunnen helpen.

9. Het slikken van triptanen vergroot de kans op hart- en vaatziekten

Niet waar. Triptanen worden inmiddels door miljoenen mensen over de hele wereld gebruikt. Het klopt dat er in het begin angst was dat de risico’s op hart- en vaatziekten groter zouden zijn, maar dat blijkt niet zo te zijn. Waar je wel aandacht voor moet hebben is dat je niet medicijn afhankelijk wordt. Je moet niet meer dan drie dagen achter elkaar triptanen gebruiken, want daar kan je stofwisseling van uit balans raken en heb je kans op chronische migraine doordat je afhankelijk wordt van de triptanen. Met andere woorden je ontwikkelt dan medicijnafhankelijke hoofdpijn: de hoofdpijn komt terug als je geen medicijnen neemt, Wij adviseren dus altijd maximaal twee dagen per week, tien dagen in de maand. Houd je je daar aan: dan is het niet schadelijk.

10. Migraine dooft uit na je 65ste

De kans bestaat dat het beter wordt na de menopauze. In 50 procent van de gevallen zien we dat het uitdooft. Helaas geldt dat dus niet voor iedereen. Maar de kans dat een behandeling dan wel aanslaat, neemt toe.

Dokter Sulter sluit af met: “Laat je goed voorlichten. Dan kun je aan preventie werken zodat migraine niet langer je leven beheerst.”

www.dcklinieken.nl

Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk