TikTok de app waar kinderen en jongeren korte filmpjes plaatsen blijkt toch niet zo onschuldig.
TikTok de app waar kinderen en jongeren korte filmpjes plaatsen blijkt toch niet zo onschuldig.

TikTok, wat zijn de gevaren?

Gezondheid

FRIESLAND - TikTok is een Chinees social media kanaal dat razend populair is onder kinderen en jongeren. Het is de eerste Chinese app die is doorgebroken in de VS en Europa. Op de app plaatsen kinderen en jongeren korte filmpjes waarop ze dansen of playbacken op liedjes of audiofragmenten. Klinkt onschuldig, maar er blijkt van alles mis te zijn met de veiligheid van de app. Achter de app schuilt een ingewikkeld systeem van data verzamelen, kinderlokkers en gevaarlijke challenges.

Data verzamelen

Het Chinese bedrijf Bytedance is het moederbedrijf van de populaire app TikTok. De app werkt met een handig algoritme. In plaats van dat een app gebruiker wat met hun netwerk (vrienden) deelt, focust TikTok meer op wat het algoritme denkt dat je wil zien. Bytedance verzamelt gegevens van de gebruikers van de app, meer dan andere apps, en wordt niet gecontroleerd of beperkt door Nederlandse of Europese privacywetten. Dit brengt extra zorgen met zich mee, aangezien de app van Chinese afkomst is en wellicht deze data ook deelt met de Chinese overheid. Ook al zegt TikTok de gegevens van hun gebruikers te willen beschermen,, kunnen Chinese bedrijven altijd verplicht worden om de data aan de Chinese autoriteit te overhandigen. Daarnaast verzamelt de app zonder toestemming van ouders gegevens van kinderen vanaf dertien jaar, terwijl die grens in Nederland wettelijk op zestien jaar ligt.

Risico’s

Er zitten veel jonge gebruikers op de app, ook al heeft de app wel een minimale leeftijdsgrens van dertien jaar. Kinderen onder de dertien jaar blijken echter deze leeftijdsgrens makkelijk te kunnen omzeilen. Dit trekt een hele andere doelgroep aan; (digitale) kinderlokkers. Ze proberen via social media in contact te komen met kinderen, en doen zich vaak voor als een minderjarige. Als ze dan in contact komen met kinderen, vragen ze om naaktfoto’s of om af te spreken. Door op de app het vertrouwen te winnen van een kind kunnen ze gemakkelijk misbruik van ze maken.

Challenges

Onderdeel van TikTok is het meedoen aan challenges (op uitnodiging van vrienden of influencers). Vaak zijn deze challenges niet gevaarlijk, maar er zijn ook challenges die levensbedreigend kunnen zijn. Jongeren kunnen de gevaren van deze challenges niet altijd goed inschatten. Een aantal challenges op TikTok waar je voor moet uitkijken:

Blackout challenge: Een tienjarig meisje uit Italië is overleden na het doen van de blackout challenge. Voor de challenge deed het kind een riem om haar nek en hield ze haar adem in. Bij deze challenge worden mensen uitgedaagd om zo lang mogelijk zichzelf te laten stikken. Ze stierf in het ziekenhuis, nadat haar zusje haar in de badkamer had gevonden. Na dit incident moet TikTok Italiaanse gebruikers waarvan de leeftijd niet is bevestigd, voorlopig blokkeren.

Benadryl Challenge: De challenge spoort deelnemers aan om een groot hoeveelheid aan geneesmiddelen in te nemen. Mensen kunnen hier high van worden of zelfs hallucinaties van krijgen. Voor de 15 jarige Chloe Phillips uit Amerika liep dit fout af. Ze nam een overdosis aan medicijnen en kwam om het leven.

Silhouette challenge: Dit is een challenge waarbij voornamelijk vrouwen in schaarse kleding in het donker voor de deuropening gaan poseren. Bij deze challenge wordt een rode filter gebruikt. Deze kan door iemand met slechte bedoelingen gemakkelijk gemanipuleerd worden. Dan wordt er meer te prijsgegeven van hun lichaam dan ze zouden willen.

Beschermen 

Hoe bescherm je kinderen (of jezelf) tegen de gevaren van TikTok:

1. Verwijder de app: Gaat de privacyschending jou echt te ver, dan kun je het best je account en de app verwijderen. Jij of je kind kan hierdoor niet meer gebruik maken van de app. Ook kan dit veel ruzie opleveren met je kinderen. Je kan ook het gebruik beperken door zo nu en dan de wifi uit te zetten.

2. Ouderlijk toezicht: De functie van ouderlijk toezicht zit standaard op een spelcomputer, tablet of telefoon. Bij Apple apparaten zit dit onder ‘Instellingen’ en dan ‘schermtijd’. Je kunt hier de hoeveelheid toegestane tijd aangeven en bepaalde apps blokkeren. Voor Android toestellen download je op je eigen telefoon de app Familie Link voor ouders. Op de telefoon van je kind installeer je Family Link voor kinderen en tieners.

3. Geïnstalleerd: Als TikTok geïnstalleerd is kun je de privacy instellingen van de app aanpassen. Standaard zet TikTok je account openbaar. Dit betekent dat iedereen je video’s kan bekijken. Je kunt je account ook op privé zetten. Dan kun je de kijkersgroep beperken tot bekenden die je zelf toegang verleend. Ga in de app helemaal rechts onder naar ‘Ik’, vervolgens naar de drie puntjes in de rechterbovenhoek en dan naar ‘Privacy en veiligheid’. Daar zet je de schuifknop van ‘Privé account’ aan, en die van ‘Toestaan dat mensen me vinden’ uit. 

4. Afspraken: Maak goede afspraken met je kind. Door bijvoorbeeld af te spreken dat de kinderen het filmpje eerst aan één van de ouders moeten laten zien, voordat ze de video plaatsen. Of spreek af dat er alleen filmpjes mogen worden gemaakt in de woonkamer, zo heb je er nog zicht op. Spreek af dat ze nooit ingaan op vreemden die ze benaderen. Maak van TikTok een familie activiteit want zo zullen ze ook meer met je delen over de app. Communicatie is belangrijk! Vraag regelmatig wat je kinderen zien op TikTok of kijk af en toe eens mee. Maak er een open gesprek van, zodat je kinderen weten bij wie ze terecht kunnen als er wel eens iets vervelends op de app gebeurt. 

Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk