Neem af en toe vijf minuten de tijd om in beweging te komen
Neem af en toe vijf minuten de tijd om in beweging te komen

5 manieren om thuis in beweging te blijven

Gezondheid

FRIESLAND - Vanwege de coronamaatregelen bewegen de meeste mensen minder. Ze werken thuis, waar het koffiezetapparaat nooit ver is, missen hun actieve woon- en werkverkeer en bovendien zijn de sportclubs dicht. Terwijl het juist heel belangrijk is om in beweging te blijven, niet alleen voor je algemene gemoedstoestand en conditie, maar zeker ook in strijd tegen het virus. Fitte, gezonde mensen hebben namelijk meestal minder last als ze besmet zijn met het coronavirus. Maar hoe blijf je in beweging als je de hele tijd thuis achter je laptop zit? RondOm zocht het uit. 

1. Wissel een werktaak af met een beweegoefening

Het is soms best moeilijk om gefocust te blijven tijdens je werk, zeker thuis hebben sommigen daar last van. Het helpt als je de tijd waarmee je bezig bent met een specifieke taak afkadert en die afwisselt met een korte pauze. Deze techniek staat wel bekend als de Pomodoro techniek. Hiermee ben je twintig minuten bezig met één taak (dus je checkt ook niet ondertussen je mail) en dan heb je vijf minuten pauze. Je kan natuurlijk die vijf minuten gebruiken om naar een kleiner beeldscherm te staren, of je komt even in beweging. Er zijn op internet genoeg oefeningen te vinden die je gewoon achter je bureau kan doen. Span bijvoorbeeld meerdere keren je billen aan. Train je benen door je benen omstebeurten te strekken en dan op te tillen of tap met je voeten mee op de maat van de muziek. Schud je spieren even los, rol met je schouders en strek je nek (dit helpt ook tegen hoofdpijn!). De echte kratspatsers kunnen ook bureau push-ups doen. Ga achter je bureau staan, zo ver dat je met gestrekte armen het bureau kunt aanraken. Plaats je handen op de rand van het bureau, buig door je armen en houd je rug recht. Is deze push-up wat te zwaar, dus je dan af tegen de muur! 


2. Begin de werkdag met een workout 

Door thuis te werken kun je letterlijk uit je bed rollen om achter je bureau te gaan zitten. Het resultaat: het luis zit nog in je ogen, je haar zit niet netjes zoals het hoort en je voelt je slaperig. Geen goede start om en productieve werkdag mee te beginnen. Beter is het om er gewoon vroeg uit te stappen, even lekker te bewegen, op te frissen onder de douche en dan achter je laptop of pc te kruipen. Op je mobiel zijn veel apps te vinden die je helpen met bewegen. Je kan het zo uitgebreid mogelijk doen natuurlijk, maar er zijn ook apps die speciaal korte, krachtige work-outs geven. Perfect voor mensen die wel goed willen beginnen, maar ook weer niet te vroeg... In de appstores zijn zowel gratis apps te vinden, zoals 

3. Compenseer wat je normaal beweegt

Meer dan 30% van de werkende Nederlanders gaat op de fiets op lopend naar hun werk. Doordat zij nu thuis zitten, missen ze die beweging. Uit onderzoekn van Radboud UMC blijkt ook dat deze sportieve mensen hun gemiste actieve woon- en werkverkeer vaak niet compenseren. Zonde natuurlijk. Het is daarom goed om je gemiste work-out voor je werk, of na je werk in te halen. 

4. Dance-off!

Ook als je niet zo’n fan bent van bewegen, kun je bewegen heel leuk maken. Motiveer het hele gezin voor een ultieme dance-off. Maak een playlist met je favoriete liedjes en daag iedereen uit. Wie heeft de smoothest moves? Je komt niet alleen in beweging, maar blaast ook stoom af, bouwt een band op met je gezin en wie weet dans je door al dat geoefen binnenkort in de kroeg de sterren uit de hemel.

5. Leg jezelf niet te veel druk op

Natuurlijk is bewegen goed voor je, maar soms kun je jezelf er niet toe zetten. Leg jezelf dan niet teveel druk op! Zo’n wereldwijde pandemie is al niet niks, dan moet je ook nog opeens thuiswerken, werken de kinderen of je partner ook nog thuis en maak je je zorgen om dierbaren. Weet wel dat bewegen juist de manier is om even te ontsnappen van alle stress. Buiten een wandeling maken zonder kind en partner kan heerlijk zijn om tot rust te komen. Samen dansen maakt iedereen weer vrolijk en zelfs op afstand kun je met elkaar bewegen door tegelijkertijd te videobellen. En weet, als het even niet lukt, dan lukt het niet. Is ook niet erg!

Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 3 uur geleden
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 6 uur geleden
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 9 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 11 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 13 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00