Rijkele Dijkstra van Dijkstra Assurantiën in zijn kantoor in Leeuwarden.
Rijkele Dijkstra van Dijkstra Assurantiën in zijn kantoor in Leeuwarden. Foto: Rob Dijkstra

Column Rijkele Dijkstra: Schone energie?

Column

We zijn er in Nederland en de rest van de wereld druk mee. De CO2 uitstoot reduceren en om dit te bereiken stappen we massaal over op andere energiebronnen en zijn we druk aan het isoleren.. Ook ik draag hierbij mijn steentje bij. Toch moeten we ook eens leren kijken naar de nevenaffecten van deze schone energiebronnen.

Ik hoor milieuorganisaties en natuurfreaks al bij de kleinste incidenten piepen. Er hoeft maar een zeldzaam insect ergens te lopen, een vogeltje, wat niet zoveel voorkomt, toevallig op een bouwplaats aan het nestelen is, en direct worden er bezwaren ingediend en een bouwstop ingesteld. Wanneer stappen de echte natuurbeschermers eens op en durven deze ook wat te zeggen over de “schone” energiebronnen.

Van windmolens weten we dat deze het luchtruim verstoren, een vervelend geluid produceren en dat deze naast het leveren van schone energie ook voor de gezondheid van de mensen en dieren niet altijd goed zijn.

Vanuit mijn vak heb ik veel te maken met zonnepanelen. Deze worden nu massaal geplaatst en vormen naast een hoger brandrisico ook een groot milieurisico. Kort geleden hebben we hier in Friesland de eerste grote brand met een bedrijfspand vol met zonnepanelen gehad. Buiten het leed voor de ondernemer is duidelijk geworden dat deze brand nogal impact heeft gehad op de wijde omgeving. Buiten het eigen terrein zijn veel deeltjes van zonnepanelen terechtgekomen op weilanden. Scherven metaal en glas die een gevaar vormen voor de dieren die hierop leven.

Voor asbest hadden we hiervoor een speciale verzekering. Voor zonnepanelen is hier nog niet goed over nagedacht. Ondertussen zijn er zeer veel bedrijfspanden met veel subsidie voorzien van panelen en kan zo’n brand vaker gaan voorkomen. Het lijkt wel of milieuschade door schone energie wordt stilgezwegen. “Elk voordeel heeft z’n nadeel” Hou daar rekening mee.

Rijkele Dijkstra

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 23 uur geleden
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 17 apr, 18:00
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws 17 apr, 15:00
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 17 apr, 12:00
Afbeelding
Zwerfafval beloningsprogramma Schoon Belonen Leeuwarden van start Natuur 17 apr, 10:00