Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.
Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.

Column Melissa: Goede voornemens in juli; meer van mijzelf houden

Column

Eén van de allereerste columns die ik schreef ging over mijn wens om een paar kilo af te vallen met het keto-dieet. Inmiddels zijn we alweer anderhalf jaar verder. Het keto-dieet was een enorme flop, of althans, het zal wel niet persé liggen aan het dieet zelf, maar ik had niet de wilskracht om het langer dan drie maanden vol te houden en viel amper wat af. Sterker nog, vorig jaar ben ik heel wat aangekomen, voornamelijk omdat ik besloot dat het weg eten van mijn emoties een fantastisch plan was (spoiler; dat was het niet). In december 2020 was ik zwaarder dan ooit en dat had heel veel effect op mijn zelfvertrouwen en mentale gezondheid.

Dit jaar ben ik begonnen met drie nieuwe goede voornemens. Het eerste voornemen was een klassieke; ik wil dit jaar een x-aantal kilo’s kwijt raken. De laatste twee zijn anders dan anders. Ik kwam er vorig jaar achter dat een crashdieet niet voor mij werkt. Je valt misschien heel snel af, maar het is onmogelijk het dieet vol te houden én de kilo’s komen er snel weer bij als je ermee stopt. Ik vond dat ik mij meer moest richten op een gezonde levensstijl en dat ik moest werken aan mijn zelfvertrouwen. Je hebt niets aan een gezond gewicht als je weer aankomt en je hebt er ook niets aan als je ontevreden blijft over je lichaam. Ik dacht; als ik gezonder ga leven, dus beter eten en meer bewegen, dan verlies ik vanzelf die kilo’s die ik kwijt wil.

Niets is minder waar. De afgelopen maanden leef ik veel gezonder: ik eet meer groenten en fruit, drink veel water en thee, drink nog maar heel zelden alcohol of fris en beweeg stukken meer. In maart ben ik begonnen met twee keer in de week kickboxen en sinds april loop ik ook nog 1 à 2 keer per week hard. Toch gaan de cijfers op de weegschaal niet naar beneden. Daarom ben ik begonnen met het bijhouden van hoeveel calorieën ik op een dag eet, want wie weet eet ik toch nog te veel. Om uit te rekenen hoeveel calorieën ik per dag verbrand, heb ik allerlei berekeningen gedaan. Mijn conclusie; ik eet niet teveel, sterker nog, met het aantal calorieën dat ik per dag eet, zou ik echt af moeten vallen.

Het is frustrerend, want voor mijn gevoel doe ik er alles aan om gezonder te leven en om af te vallen. Dat het amper resultaat heeft, maakt mij verdrietig. Wat moet ik nog meer doen? Nog meer bewegen, nog minder eten, toch maar weer een crashdieet? Eigenlijk weet ik wel dat ik geduld moet hebben, dat het vanzelf wel goed komt als ik gezonder blijf leven en dat het allerbelangrijkste is dat ik leer te houden van mijn lichaam, welke vorm of omvang hij ook is. Misschien moet ik daar mijn energie maar meer in steken, in plaats van calorieën en stappen tellen? Gelukkig heb ik nog een half jaar om te werken aan mijn goede voornemens...

Afbeelding
Eerste basisbaan ingevuld Algemeen 37 minuten geleden
Tennisvereniging Leeuwarden hoopt dat oude tijden weer gaan herleven op het sportpark.
LTV De Bontekoe en TV De Molen gaan gezamenlijk verder als Tennisvereniging Leeuwarden Sport 3 uur geleden
Afbeelding
IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!" Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 19 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 21 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur gisteren
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 28 mrt, 13:19