Afbeelding

Tips om energie te besparen in huis!

Wonen

FRIESLAND – Er zijn de afgelopen jaren steeds meer nieuwe manier gevonden om energie te besparen in huis. Het zijn vaak kleine aanpassingen, maar als we met z’n allen een klein beetje doen, dan maakt het een groot verschil! RondOm Vandaag zet wat tips op een rijtje om energie te besparen!

Verbruik minder warm water

Verbruik minder water en dan hebben we het vooral over warm water. De douche zorgt gemiddeld voor 80% van het verbruik van het warme water, hier valt dus goed in te besparen. Ga eens korter douchen, hierdoor bespaar je veel geld en het is beter voor het klimaat. Daarnaast kan een waterbesparende douchekop ook veel schelen. Dit is een speciale douchekop die water bespaard. Waar een normale douchekop zo’n 9 liter per minuut doorlaat is dat bij een waterbesparende 7 liter. Hierdoor bespaar je al twee liter per minuut wat dus erg kan schelen in de kosten.

Isoleer je huis

Wanneer je veel warmteverlies hebt kan dit veel extra energie kosten, wat natuurlijk zonde is van het geld. Je kan je huis laten isoleren door middel van vloer, muur en dakisolatie. Deze manier van isolatie houden kou buiten en zorgen dat je huis warmer is. Het isoleren van je huis is een investering maar binnen enkele jaren heb je het aankoopbedrag terug en zul je minder warmte verliezen. Naast dat je geld en energie bespaart, krijg je ook een comfortabel huis. Geen koude voeten meer en geen dekentjes meer op de bank. Zeg maar gedag tegen de tocht!

Zonnepanelen

Met tien zonnepanelen bespaar je al gauw een ruime 750 euro per jaar. Ook hierbij geldt dat de aanschaf van zonnepanelen eerst een investering is en dat het even zal duren voordat je het geld terug hebt verdiend. Het duurt ongeveer zeven jaar totdat je het hebt terugverdiend. Hoeveel je precies bespaart met zonnepanelen hangt van verschillende factoren af. Bijvoorbeeld de kwaliteit van de zonnepanelen en de hoeveelheid die op het dak passen.

Energiezuinige apparaten

Koop zoveel mogelijk energiezuinige apparaten. Zuinige apparaten zijn wel duurder dan normale apparaten, maar dit moet je ook zien als investering. Het verschil verdien je aan het minderen van het stroomgebruik. Wil je of kan je niet investeren in energiezuinige apparaten, dan kan je ook kijken of je sommige elektrische apparaten minder kan gebruiken, bijvoorbeeld de droger. Als het mooi weer is kun je de was ook in de buitenlucht laten drogen in plaats van de droger te gebruiken.

Energieleverancier

Hou de tarieven van de energieleverancier goed in de gaten. Dit kan in maandelijkse kosten nog wel eens erg schelen. Niet alle leveranciers leveren duurzame stroom. Uw keuze voor een bepaalde leverancier kan erg invloed hebben op uw maandelijkse kosten. Kijk dus rond, welke energieleverancier levert mij het meeste op?

Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk