De body-positivity movement bestaat al zo’n 170 jaar.
De body-positivity movement bestaat al zo’n 170 jaar.

Body Positivity: terecht trots of ongezonde trend?

Gezondheid

FRIESLAND - Body positivity; een trend die overgewaaid is van de VS en gaat over het houden van je eigen lichaam, welke vorm die ook heeft, en het accepteren van het lichaam van anderen. Het is een beweging die steeds populairder wordt maar zeker niet nieuw is. Ondanks dat de beweging zo populair is keren sommige mensen zich tegen de beweging. Dit doen ze bijvoorbeeld omdat ze vinden dat de beweging  obesitas promoot, of omdat ze het gevoel hebben dat er in de body positivity movement weinig plek is voor mensen die niet dik zijn maar wel negatieve opmerkingen krijgen over hun lichaam. 

Bureau Body Positive

In Nederland zet Bureau Body Positive zich in voor lichaamstevredenheid voor iedereen, door te spreken over body positivity, lichaamsrespect en zelfacceptatie. Ze willen mensen helpen om meer respect en liefde voor hun eigen lichaam te ontwikkelen en hun zorgen over uiterlijk, gewicht en eten naar de achtergrond te verplaatsen in hun leven. Body positivity betekent dat je waardering hebt voor alle lichamen en daarbij hoort ook dat je stopt met het veroordelen van anderen. Wat doet Bureau Body Positive om lichaamstevredenheid te behalen? Ze bieden hulpmiddelen en cursussen aan om mensen te leren om hun lichaam te accepteren, weerbaarder te worden voor de onrealistische schoonheids- en gezondheidsnormen en een gezonde relatie met eten te ontwikkelen. Ook moedigen ze mensen aan om de body positivity boodschap te verspreiden, bijvoorbeeld online, en de kennis die zij hebben gekregen door te geven.

Bureau Body Positive zijn tegen de onrealistische schoonheidsidealen en gefotoshopte lichamen. Ook vinden ze het idee dat ons gewicht onze gezondheid bepaalt niet meer van deze tijd en ze willen ook dat de stigmatisering van mensen met plus-size en dikke lichamen moet stoppen. Daarnaast zijn zij kritisch over body- en fatshaming (wanneer je iemand het gevoel geeft dat hij/zij zich moet schamen voor zijn lichaam of zijn gewicht) en het normaliseren van lijnen, dieten, fitspiration en dieetcultuur.

Op de site is een gratis training te vinden en artikelen die je helpen om lichamelijk tevreden te worden. Ook kun je professionele hulp aanvragen ze hebben mensen opgeleid om je te begeleiden in zo’n traject.   

Waar komt de ‘body positivity movement’ vandaan?

Ondanks dat veel mensen denken dat de beweging nog heel jong is, bestaat het toch al zo’n 170 jaar. In 1850-1890 ontstond er een beweging waarbij vrouwen zich verzetten tegen het dragen van korsetten voor dunne tailles. Zij vochten in deze periode ook voor hun recht om broeken te mogen dragen. In 1967 organiseerde een radiopresentator een ‘’fat-in’’ in Central Park in New York om te protesteren tegen de discriminatie van dikke mensen. In de jaren ‘90 ontstond er weer een nieuwe beweging waarbij vooral ontmoetings- en bewegingsprogramma’s werden georganiseerd voor mensen met overgewicht. Sinds 2012 is er weer nieuw leven geblazen in de beweging, toen body positivity vooral op social media weer populair werd.

Is het wel zo body positive als het lijkt?

De beweging heeft helaas ook een keerzijde; mensen die bijvoorbeeld eerst zeiden trots te zijn op hun dikkere lichaam en dan ineens gaan diëten, worden als afvallige beschouwd en hiervoor veroordeelt. De bekende zangeres Adele heeft hier ook te maken mee gehad, nadat zij afviel kreeg ze een laag commentaar over zich heen. 

Ook is er een discussie over of body positivity een excuus is voor obesitas. Vooral op social media ontstaan hier verhitte discussies over. Sommige mensen vinden dat dikke mensen eigenlijk niet trots mogen zijn op hun lichaam, omdat ze een (in hun ogen) ongezonde levensstijl promoten. Zij denken dat jongeren door het zien van dikke mensen die trots op hun lichaam zijn misschien gaan denken dat dik zijn helemaal geen probleem is. Daarnaast voelt niet iedereen zich welkom in de beweging. Vooral dunne mensen hebben het gevoel geen plek te hebben binnen de beweging, omdat zij zogenaamd behoren tot het huidige schoonheidsideaal. Dat, terwijl zij ook negatieve opmerkingen krijgen te horen over hun lichaam en willen leren zelf ook trots te zijn op hun lichaam. 

Metabolisme

Als je wat dikker bent, hoeft dat niet persé te betekenen dat dit jouw schuld is. Wat dikker of breder zijn kan bijvoorbeeld in je genen liggen (die je van je ouders hebt meegekregen). Als je wat zwaardere ouders hebt is de kans groter dat jij een aanleg hebt om dikker te worden. Wat ook meetelt is je geslacht, leeftijd, lengte en je hormoonhuishouding. Dit telt allemaal mee voor je metabolisme. Metabolisme is het omzetten van voedingsstoffen, die wij binnenkrijgen via onze voeding, naar energie. Hoe hoog of traag je metabolisme is staat namelijk in verband met of jij makkelijker op gewicht blijft of juist afvalt of juist sneller aankomt. Natuurlijk is het ook zo dat mensen zelf invloed kunnen hebben op hun gewicht. Uiteindelijk is het een kwestie van kijken naar hoeveel energie jouw lichaam nodig heeft op een dag. Eet je meer dan wat jouw lichaam nodig heeft, dan slaat je lichaam dit op als vet en wordt je dikker. Eet je minder dan je lichaam nodig heeft, dan verbruikt je lichaam vet dat je al hebt opgeslagen en val je af. 

Hoewel er zeker wetenschappelijke onderzoeken zijn die bewijzen dat (te) dik zijn niet gezond is, zegt je gewicht niet altijd alles over je gezondheid. Veel mensen kennen het BMI wel. Deze index bepaalt aan de hand van jouw lengte, gewicht en leeftijd of je op gezond gewicht bent. Veel mensen denken echter dat een hoog BMI gelijk staat aan een ongezond persoon. Dit is natuurlijk niet zo. Professionele sporters hebben bijvoorbeeld vaak een te hoog BMI, omdat zij een grote spiermassa hebben. 

Wat vind jij?

POLL

Ik ben trots op mijn lichaam, ook al is het niet perfect

Ik ben heel trots op mijn lichaam!

Ik vind het soms moeilijk om mijn eigen lichaam te accepteren, maar probeer het wel

Ik schaam mij voor mijn lichaam en zou het liefst wat aan mijzelf veranderen

Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk