Afbeelding

Verduurzamen, waarom zou je?

Wonen

FRIESLAND - Het is al jaren een hot item in het nieuws; de opwarming van de aarde. Volgens experts moeten we nu handelen om de verandering van het klimaat te stoppen, voordat het te laat is. Naast dat de overheid zal moeten investeren in groene oplossingen zullen ook de normale burgers moeten verduurzamen. Dus minder (plastic) afval, minder autorijden, minder vliegreizen en duurzamer wonen. Toch blijkt uit onderzoek van Nibud in 2019 dat 43% van de Nederlanders niet van plan is de komende vijf jaar actief bezig te zijn met het verduurzamen van hun huis. Hoe komt dat?

Even kort, waarom verduurzamen?

Uit diverse onderzoeken blijkt dat het klimaat langzaam opwarmt. Volgens vele onderzoekers heeft dat maar één oorzaak; de mens. De mens stoot op dit moment zoveel CO2 en andere schadelijke stoffen uit dat de aarde dit niet allemaal meer kan omzetten. Deze broeikasgassen hebben altijd al invloed gehad op de temperatuur op aarde. Als een soort deken houden ze een bepaalde hoeveelheid warmte vast. Nu is er echter sprake van dat er meer broeikasgassen in de lucht zit, dan ooit te voren. Hun werking is dus ook vele malen vergroot. Ze houden dus meer warmte vast, waardoor de aarde opwarmt. Daardoor krijgen we weer te maken met de stijging van de zeespiegel (want landijs smelt) en extremer weer. Reden genoeg om je steentje bij te dragen toch?

Waarom dan niet verduurzamen?

Ondanks dat 67% van de Nederlanders dit verhaal gelooft en denkt dat de mens dit deels veroorzaakt, verduurzaamt lang niet iedereen. Het Nationaal Instituut van Budgetvoorlichting (het Nibud), een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over financiën van huishoudens, onderzocht waarom mensen er dan toch voor kiezen om niet te verduurzamen. Allereerst blijkt uit hun onderzoek dat 43% van de huishoudens niet van plan is de komende vijf jaar te gaan verduurzamen. Bij verduurzamen kun je denken aan investeren in zonnepanelen, isolering of warmtepomp. Het Nibud onderzocht ook waarom deze mensen ervoor kiezen niet te investeren in duurzame oplossingen voor in huis. De belangrijkste reden is dat zij niet weten welke financiële regelingen zij vanuit de overheid kunnen verwachten. Veel huishoudens hebben niet zomaar het geld liggen om bijvoorbeeld een dure warmtepompinstallatie te betalen. Ze weten vaak wel dat zo’n warmtepomp op den duur goedkoper is en zich terugverdient, maar velen kunnen daar simpelweg niet op wachten. Dat de overheid ze financieel kan helpen, is niet altijd duidelijk.

Op basis van het onderzoek doet het Nibud vijf aanbevelingen waardoor meer mensen gemotiveerd raken om toch te verduurzamen. Allereerst vinden ze dat de overheid duidelijker moet zijn over de regelingen, subsidies, maatregelen en prijzen die verduurzaming betreffen, zodat huiseigenaren zich beter kunnen voorbereiden op een groene toekomst. Daarnaast moet er ook meer duidelijkheid komen over de financiering van verduurzamende maatregelen, zien ze voordeel bij een psychologische aanpak en moet voorlichting per doelgroep anders aangepakt worden. Er moet ook meer hulp komen bij de investering. Zeker huishoudens met een zwakkere financiële situatie plukken nu niet de vruchten van verduurzaming en betalen onnodig hoge maandlasten.

Zonnepanelen zijn duurzaam en relatief snel terug te verdienen
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 2 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 6 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 18 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 20 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00