Afbeelding

Alle 11 fonteinen in één bijzondere expositie

Algemeen

Van alle fonteinen die in het kader van Culturele Hoofdstad 2018 in de Friese hoofdsteden zijn geplaatst, is vanaf komend weekend een bijzondere expositie te bezoeken. In Beetsterzwaag is op 21 juni de opening van Meet the Fountains. Na dit weekend reist de expositie langs onder meer Jelsum, Lemmer, Tytsjerk, Drachten en Heerenveen.

Meet the Fountains is allereerst te zien van aanstaande vrijdag tot en met zondag, tijdens Kunstweekend Beetsterzwaag. Burgemeester van Opsterland Ellen van Selm opent het weekend en daarmee de expositie tussen 19.00 en 21.00 uur, in de Tropische Kas, Tegenover de Hoofdstraat 80.

Meet the Fountains
De reizende expositie is samengesteld door Heleen Haijtema en Tryntsje Nauta opgebouwd uit het werk van verschillende fotografen, uit Fryslân en daarbuiten. Heleen Haijtema en Tryntsje Nauta vormden sinds het prille begin van Leeuwarden-Fryslân 2018 een Fries fotografieduo en waren al verantwoordelijk voor de mooie beelden in het bidbook dat de internationale jury ervan overtuigde de titel aan de Friese hoofdstad en omgeving te gunnen. Van hen zien we in Meet the Fountains geen foto's van de fonteinen zoals die in de steden geplaatst zijn, maar zij maakten met gebruik van eigen modellen, locaties en rekwisieten van 11Fountains een artistieke impressie.

Erik en Petra Hesmerg vormen een internationaal geroemd fotografenechtpaar dat een fascinatie heeft voor driedimensionale objecten. Het stel brengt op unieke wijze en met een geheel eigen stijl onder meer beeldhouwwerk in beeld. Zij fotografeerden met hun bijzondere blik alle fonteinen in de Friese hoofdsteden, op Dokkum na omdat de plaatsing daarvan meer tijd vroeg. Voor het beeld uit Dokkum is vakfotograaf Jacob van Essen verantwoordelijk, bekend van zijn werk vanuit Fotobureau Hoge Noorden voor bijvoorbeeld de uiteenlopende Friese media.

De verschillende fotografen vangen in deze expositie de verhalen achter de fonteinen en maken vanuit hun visie duidelijk wat de fonteinen zeggen over hun plaats: de geschiedenis, de mensen, de sfeer, maar ook over de tijd waarin we leven.

Na de opening op vrijdagavond is de expositie in Beetsterzwaag op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur te zien bij Revalidatie Friesland aan Hoofdstraat 3. De volgende locaties worden op een later tijdstip bekendgemaakt. Meer informatie op www.11fountains.nl.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 10 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 12 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00