Ondernemers zien veel potentie in het plan Winkelplein De Hemrik.
Ondernemers zien veel potentie in het plan Winkelplein De Hemrik. Foto: Rob Dijkstra

Ondernemers Winkelplein De Hemrik: “Wij willen een aanwinst zijn voor de stad”

Zakelijk

LEEUWARDEN - Misschien heb je het wel gelezen in de krant, de ambitieuze plannen voor Winkelplein De Hemrik aan de Planetenlaan in Leeuwarden. Ondernemers Tabe Velink van Ultiem Buitenleven en Hans de Wijs van Heerenstede zien in het winkelplein potentie voor zowel (nieuwe) ondernemers, als de consument in Leeuwarden. “Wij zien de plannen voor Winkelplein De Hemrik echt als een aanwinst voor de stad”, vertellen ze enthousiast. RondOm Vandaag gaat met beide ondernemers in gesprek over de plannen voor het bruisende centrum. 

Winkelplein De Hemrik in Leeuwarden is volop in ontwikkeling. De afgelopen jaren is er samen met de Gemeente flink gewerkt aan de ontplooiing van het gebied aan de Planetenlaan. Zo is er een grote gratis parkeerplaats gerealiseerd voor bijna vierhonderd auto’s, heeft het gebied nu een directe op- en afrit aan de Planetenlaan en zijn de winkels niet langer gescheiden van elkaar door hekken. “We hebben altijd heel fijn samengewerkt met de Gemeente en zijn heel blij met wat er allemaal gerealiseerd is. Je ziet dat het winkelplein na deze ontwikkelingen zichtbaar drukker bezocht wordt en dat we elkaar echt versterken op deze manier”, vertelt Tabe lovend. 

Uitbreidingsmogelijkheden 

Aan het winkelplein zijn inmiddels een behoorlijk aantal winkels gevestigd, namelijk: Ultiem Buitenleven (voorheen de Mazzelshop), de Praxis, LAB21 (vloerenspecialist), Keukenpunt, A-Meubel en vanaf april komt de Welkoop daarbij. Oftewel, Winkelplein De Hemrik leeft. “Maar er liggen nog veel meer mogelijkheden”, stellen beide ondernemers vast. “Een deel van de kassen van de Praxis gaan er vanaf, waardoor er nog meer winkels bijgebouwd kunnen worden”, vertelt Hans. “Vanaf april komt de Welkoop erbij, maar er is nog veel meer ruimte om te bouwen. We hopen dat we onder andere een supermarkt aan het winkelplein kunnen binden, zodat we nog meer traffic naar ons gebied toe kunnen trekken. Daarover zijn we nu in gesprek met de Gemeente. We hebben er vertrouwen in dat we samen wederom tot een mooie oplossing kunnen komen.” 

We hopen dat we een supermarkt aan het winkelplein kunnen binden.


Een impressie van Winkelplein De Hemrik. Foto: Hans de Wijs

Supermarkt

De ondernemers denken dat een supermarkt kan zorgen voor (nog) meer aantrekkingskracht van het gebied. Bovendien kan het de druk op andere drukbezochte winkelcentra wegnemen. “Neem bijvoorbeeld Winkelpark De Centrale. Ik hoor verhalen dat het er altijd tjokvol is”, vertelt Hans. “Er is weliswaar een uitbreiding gekomen met meerdere inritten, maar volgens mij is dat nog steeds niet afdoende om de grote verkeersdrukte een halt toe te roepen. Waarom zou je niet een soort overloop vanuit De Centrale hier naartoe maken? Het ontlast de drukte en biedt bovendien een mooie kans voor (nieuwe) ondernemers die nog naar Leeuwarden toe willen komen.” Tabe vult aan: De kans is vrij groot dat er daarmee nieuwe winkels komen, die nog niet in Leeuwarden gevestigd zijn. Daarom zien we ons plan echt als een win-win situatie voor de hele stad.”


Foto: Hans de Wijs

Constructieve gesprekken

Oftewel, de ondernemers zien kansen om van het winkelgebied iets moois te maken. Een supermarkt zien de ondernemers echter als een belangrijke toevoeging aan het gebied, maar juist dát blijkt de meest lastige kwestie. “Onze eerste aanvraag is afgewezen, vanwege potentiële verkeersdrukte en de mogelijke onttrekking van voorzieningen uit woonwijken. Leeuwarden heeft namelijk het beleid dat er alleen een supermarkt geplaatst mag worden, als deze de bestemming heeft van een winkelcentrum en dat de supermarkt elders wegkomt.” De mannen hebben gezien de goede verstandhouding met de Gemeente echter nog steeds hoop op een passende oplossing. “Wij hopen dat we net als in het verleden weer tot een goede oplossing kunnen komen met de Gemeente, want we geloven echt dat dit plan iets toe kan voegen aan de stad. We zijn er van overtuigd dat een supermarkt meer mensen naar ons winkelplein zal trekken en dat we daarmee de drukte op andere gebieden kunnen wegnemen. De verkeersdrukte zien wij ook niet als een probleem, zeker niet met de stoplichten en de nieuwe ontsluitingsweg die we samen met de Gemeente hebben gerealiseerd. De oude toegangswegen over het industrieterrein zijn bovendien ook nog altijd intact. We willen graag (opnieuw) met de Gemeente in gesprek om tot een passende oplossing te komen.”

Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 34 minuten geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Xenos binnenkort weer te vinden op De Centrale in Leeuwarden Zakelijk nieuws gisteren
Afbeelding
Weekend van het verdedigingserfgoed Educatie 21 apr, 18:00
Foto: Foppe de Haan
Foppe de Haan over de Friese sportcultuur Sport 21 apr, 12:00
Het team van Albert Heijn Camminghaburen
Albert Heijn Camminghaburen wordt vernieuwd Verhalen uit de buurt 21 apr, 09:00
Afbeelding
In het wild uitgestorven hertensoort geboren in AquaZoo Leeuwarden Natuur 20 apr, 18:00
Afbeelding
Provincie investeert bijna 300.000 euro in 80 jaar vrijheid Algemeen 20 apr, 14:00