Rijkele Dijkstra van Dijkstra de Boer – Verzekeringen & Hypotheken in zijn kantoor in Leeuwarden.
Rijkele Dijkstra van Dijkstra de Boer – Verzekeringen & Hypotheken in zijn kantoor in Leeuwarden. Foto: Rob Dijkstra

Dijkstra de Boer - Verzekeringen & Hypotheken helpt bij verduurzamen woning: “Er zijn een aantal financieringsmogelijkheden”

Zakelijk

LEEUWARDEN - Ondanks dat de overheid de burgers komend jaar gaat helpen om de kosten voor energie te beperken, blijft energie een behoorlijke kostenpost. Al jaren worden huizenbezitters aangesproken om hun woningen te verduurzamen. Een nobel streven waar we ook voor moeten gaan. Het is natuurlijk zaak dat we op den duur geen fossiele brandstof meer gebruiken voor onze dagelijkse behoefte aan warmte en elektriciteit.

Daar waar er bij nieuwe woningen al jaren rekening gehouden wordt met dit beleid, hebben we in Nederland natuurlijk zeer veel woningen die nog lang niet aan de huidige eisen voldoen. Om al deze oudere woningen klimaatneutraal te krijgen, wat volgens mij niet altijd mogelijk is, is er veel geld nodig. Geld wat opgehoest moet worden door de huiseigenaren. Nu is het met de huidige energieprijzen al snel rendabel om deze transitie in te zetten, maar wordt vergeten dat de investering die hiervoor nodig is wel betaald moet worden.

Waar moeten we aan denken om ons huis klimaatneutraal te krijgen?

Als je gaat investeren in het verduurzamen van je woning, is het handig om te beginnen met het goed isoleren van de woning. Dit houdt namelijk de warmte beter binnen en kan al snel een hoop schelen. Je kunt de spouwen, gevels, dak of vloer isoleren. Nu is het wel zo, dat woningen van voor de jaren dertig van de vorige eeuw geen spouw hebben en dat het isoleren van de muren een behoorlijke ingreep is. Voor het isoleren van het dak kun je ook denken aan plantjes, voor panden met een plat dak kan men een zogenaamd sedumdak aanleggen. Daarnaast kun je met glas veel bereiken. Helaas moet je in sommige gevallen wel de kozijnen aanpassen om bijvoorbeeld HR++ glas te kunnen plaatsen.

Met zonnepanelen wek je (gedeeltelijk) je eigen energie op. Je overschot aan opgewekte energie kun je zelfs terugleveren aan het energienet en zodoende verdien je er aan. Voordat je de panelen koopt, is het goed om te kijken of het dak van de woning geschikt is. Zo is een dak met een hellingshoek van 35 graden optimaal en wil je het liefst dat ze op het zuiden liggen voor een optimaal rendement. Dat draagt dan flink bij aan de verduurzaming van je huis. Ook kun je ervoor kiezen om een warmtepomp te installeren. Een luchtwarmtepomp gebruikt de buitenlucht om je huis en water te verwarmen. In combinatie met een warmtepomp is het handig om vloerverwarming aan te leggen. Een luchtwarmtepomp is eigenlijk een omgekeerde airco. Over airco’s gesproken, het kan erg interessant zijn om voor bepaalde ruimtes een airco te installeren. Moderne airco’s kunnen verwarmen en koelen. Het verwarmen kost niet superveel energie, anders dan het koelen. Dat moet dan maar als luxe worden gezien.

Er zijn een aantal subsidieregelingen in het leven geroepen om het aantrekkelijker te maken voor huiseigenaren om deze investering te doen. Over het algemeen zijn de subsidies niet erg hoog en moet je minimaal twee erkende maatregelen uitvoeren om hier een beroep op te kunnen doen. Daarnaast heeft de gemeente Leeuwarden bijvoorbeeld  een mooie subsidieregeling om een sedumdak aan te leggen.

Nu we weten dat de energieprijzen de pan uitrijzen en de maatregelen om hierop te besparen benoemd zijn, komen de kosten om de hoek kijken. Je ziet dat ook dat de kosten om een huis klimaatneutraal te maken enorm aan het stijgen zijn. Materialen en arbeid worden alsmaar duurder. Een huis verduurzamen kan daarom door de meeste huiseigenaren niet zomaar even betaald worden. Gelukkig kunnen wij daarbij helpen.

De marginale subsidies zorgen er voor dat je nog altijd veel eigen geld moet investeren in de verduurzaming. Gelukkig zijn er een aantal financieringsmogelijkheden om deze verduurzaming toch uit te voeren. Uiteraard kun je de overwaarde van je woning gebruiken om een hogere hypotheek af te sluiten. Daarnaast heb je de speciale verduurzamingshypotheken. Al met al mag je bij verduurzaming soms tot wel 106% van de woningwaarde financieren. Verder zijn er naast de hypotheekvormen ook nog het warmtefonds en is het mogelijk om een persoonlijke lening af te sluiten.

Onze hypotheekadviseurs helpen jou graag om een juiste keuze van financiering te maken, waarmee jouw woning helemaal geschikt gemaakt kan worden voor de toekomst. Een wereld waarin we geen gebruik meer hoeven te maken van fossiele brandstof. Een echte win/win situatie.

Bel (058-02125000) of mail (hypotheken@dijkstradeboer.nl) met onze adviseurs en vraag naar de mogelijkheden.

Spanjaardslaan 141
8917 AS Leeuwarden
T: 058-2125000
E: info@dijkstradeboer.nl
W: www.dijkstradeboer.nl

Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 46 minuten geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 12 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 14 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 19 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen gisteren