Afbeelding
Foto: pexels

Beginnen als zzp’ er: hoe zat het ook alweer met de vijf P’s?

Zakelijk

LEEUWARDEN - De marketingwereld zweert al sinds mensenheugenis bij de welbekende vijf P’s: die van product, plaats, prijs, promotie en personeel. Nu heb je geen personeel als zzp’er, terwijl de andere vier P’s in de loop der jaren nogal veranderd zijn. Een korte update. 

Prijs

Omdat werkelijk van alles en nog wat te vergelijken valt op internet, is de prijsstelling veranderd. Althans, in die zin dat een te lage prijs niet meer funest is voor je omzet. “Massa is kassa”, wie zegt dat ook alweer wekelijks op SBS6? Een zzp’er heette vroeger ondernemer, maar er is meer veranderd. Het internet heeft daar flink de hand in gehad. Heel handig wat dat betreft is het zakelijkbankieren, waarmee je snel je administratieve beslommeringen wegwerkt en bovendien het resultaat bijhoudt van je onderneming. Je ziet daar vanzelf of je de juiste prijs hebt gekozen. 

Product

Een product hoeft niet altijd tastbaar te zijn, het kan ook om een dienst gaan. Tegenwoordig ook om zoiets als een app, content of zelfs een kunstwerk. Het zweeft ergens in het luchtledige tussen de eentjes en nulletjes, maar heeft wel degelijk waarde. Of er een afzetgebied is voor jouw al dan niet tastbare product, is de hamvraag voor elke ondernemer. Marktonderzoek kan wat meer wijsheid opleveren, maar een bepaalde mate van onzekerheid hou je altijd. 

Promotie

De promotie geschiedt deels online, voor jonge zzp’ers is dit niet meer dan logisch. Oudere ondernemers zien het met argusogen aan en denken: ‘moet dat nou?’ Zichtbaarheid op internet is essentieel geworden voor bedrijven, alsmede goede content die via sociale media verspreid wordt. Promotie is dus niet meer louter mond-tot-mondreclame en een folder, er is een hele parallelle wereld waarin ook van alles verkondigd moet worden. Het is raadzaam om hier maar het beste van te maken, bovendien kun je bijna eindeloos je creativiteit kwijt in het maken van foto’s, filmpjes en teksten. Een goede dosis humor wekt daarbij de sympathie. Al met al is het waar dat een goed product zichzelf verkoopt, maar hou er rekening mee dat steeds meer mensen eerst online zoeken. Daar onzichtbaar zijn is simpelweg een gemiste kans. 

Plaats

Plaats staat behalve voor afzetgebied voor pand: waar begin ik mijn winkel/werkplaats/kantoor/horecagelegenheid? Maar het is in deze eeuw geen Wet van Meden en Perzen dat je bedrijf een fysieke plek heeft. Er zijn tal van ondernemers die louter online werkzaam zijn en dus vanuit huis hun brood verdienen. Sommigen doen dit zelfs al reizend en noemen zichzelf digital nomad.

Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 3 uur geleden
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 6 uur geleden
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 9 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 11 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 13 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00