Afbeelding
Foto: pexels

Beginnen als zzp’ er: hoe zat het ook alweer met de vijf P’s?

Zakelijk

LEEUWARDEN - De marketingwereld zweert al sinds mensenheugenis bij de welbekende vijf P’s: die van product, plaats, prijs, promotie en personeel. Nu heb je geen personeel als zzp’er, terwijl de andere vier P’s in de loop der jaren nogal veranderd zijn. Een korte update. 

Prijs

Omdat werkelijk van alles en nog wat te vergelijken valt op internet, is de prijsstelling veranderd. Althans, in die zin dat een te lage prijs niet meer funest is voor je omzet. “Massa is kassa”, wie zegt dat ook alweer wekelijks op SBS6? Een zzp’er heette vroeger ondernemer, maar er is meer veranderd. Het internet heeft daar flink de hand in gehad. Heel handig wat dat betreft is het zakelijkbankieren, waarmee je snel je administratieve beslommeringen wegwerkt en bovendien het resultaat bijhoudt van je onderneming. Je ziet daar vanzelf of je de juiste prijs hebt gekozen. 

Product

Een product hoeft niet altijd tastbaar te zijn, het kan ook om een dienst gaan. Tegenwoordig ook om zoiets als een app, content of zelfs een kunstwerk. Het zweeft ergens in het luchtledige tussen de eentjes en nulletjes, maar heeft wel degelijk waarde. Of er een afzetgebied is voor jouw al dan niet tastbare product, is de hamvraag voor elke ondernemer. Marktonderzoek kan wat meer wijsheid opleveren, maar een bepaalde mate van onzekerheid hou je altijd. 

Promotie

De promotie geschiedt deels online, voor jonge zzp’ers is dit niet meer dan logisch. Oudere ondernemers zien het met argusogen aan en denken: ‘moet dat nou?’ Zichtbaarheid op internet is essentieel geworden voor bedrijven, alsmede goede content die via sociale media verspreid wordt. Promotie is dus niet meer louter mond-tot-mondreclame en een folder, er is een hele parallelle wereld waarin ook van alles verkondigd moet worden. Het is raadzaam om hier maar het beste van te maken, bovendien kun je bijna eindeloos je creativiteit kwijt in het maken van foto’s, filmpjes en teksten. Een goede dosis humor wekt daarbij de sympathie. Al met al is het waar dat een goed product zichzelf verkoopt, maar hou er rekening mee dat steeds meer mensen eerst online zoeken. Daar onzichtbaar zijn is simpelweg een gemiste kans. 

Plaats

Plaats staat behalve voor afzetgebied voor pand: waar begin ik mijn winkel/werkplaats/kantoor/horecagelegenheid? Maar het is in deze eeuw geen Wet van Meden en Perzen dat je bedrijf een fysieke plek heeft. Er zijn tal van ondernemers die louter online werkzaam zijn en dus vanuit huis hun brood verdienen. Sommigen doen dit zelfs al reizend en noemen zichzelf digital nomad.

Afbeelding
Check dit voor je met de auto op vakantie gaat! Algemeen 13 aug, 08:00
Afbeelding
Het wordt warm! Dit kan je doen om toch koel te blijven Wonen 12 aug, 14:00
Afbeelding
Friezin Laura Vlasblom doet mee aan Expeditie Robinson Samenleving 12 aug, 10:23
Afbeelding
3 renovatie ideeën om je slaapkamer op te frissen Wonen 12 aug, 09:06
Afbeelding
Zo houd je je huisdier koel tijdens de hitte Algemeen 11 aug, 14:00
Afbeelding
Dodo Festival in Bakkeveen is terug en veelzijdiger dan ooit! Evenement 11 aug, 10:00
Afbeelding
Bijeenkomst voor mensen met longkanker en hun familie in Medisch Centrum Leeuwarden Gezondheid 10 aug, 18:00
Afbeelding
Tips voor jouw huisdier in de zomer Algemeen 10 aug, 15:00