Afbeelding

Bakker uw Slager verandert van eigenaar

Zakelijk

LEEUWARDEN - Na 90 jaar komt er een einde aan een tijdperk. Bakker uw Slager blijft bestaan maar zal niet langer bestierd worden door René Bakker. Michel en Paula Laning zijn de nieuwe eigenaren. “Dit voelt goed. Voor hun een mooie kans, voor mij tijd om het rustiger aan te doen.”

We spreken René op de eerste dag van de overdracht. Het voelt wat onwennig dat hij na 28 jaar niet langer de scepter zwaait over de zaak. 33 jaar werkte hij er. Daarvoor runde zijn vader de slagerij, die zijn opa negentig jaar geleden opende. Een mooi familiebedrijf, toch besluit hij eind 2020 de zaak te koop te zetten. Hij houdt er dan nog rekening mee dat het vijf jaar kan duren voor zich een goede overnamekandidaat meldt. Maar voor zijn slagerij in de Sint Jacobsstraat, een begrip in Leeuwarden, is er genoeg interesse. “Het kan dus snel gaan, zo hebben we ervaren.”

Met zijn 55 jaar vindt hij het tijd geworden om het rustiger aan te doen. “Het is een weloverwogen besluit. Maar nu het concreet is, voelt dat wel wat apart. Emotioneel ook. Tegelijkertijd zijn er nog dingen die we aan het afwikkelen zijn.” Bovendien vertrekt René niet helemaal uit beeld. “Ik blijf betrokken bij productontwikkeling en de supervisie houden over de vleeswaren en de worstenmakerij. We nemen bovendien de tijd voor alles zodat deze overgang ook voor Michel soepeltjes verloopt.”


Het scheelt daarbij dat Michel Laning geen onbekende is voor de familie Bakker. “Er waren meerdere gegadigden, maar dit voelde het best. Het is ook een stukje gunnen wat er bij komt kijken. Dertig jaar geleden heeft Michel namelijk de opleiding bij mijn vader gevolgd, hij heeft een tijdje bij ons gewerkt en tussendoor ook voor andere bedrijven. We hebben echter altijd goed contact gehouden. Hij heeft kennis van zaken, is een goede slager, maar een eigen onderneming runnen is heel wat anders dan medewerker zijn. Dus begeleid ik hem daarbij zolang dat nodig is.”

Vaste klanten hoeven dus niet bang te zijn dat er veel zal veranderen. De kwaliteit waar Bakker uw Slager voor staat, blijft gewaarborgd. “Maar Michel zal er natuurlijk wel zijn eigen draai aangeven en dat is goed ook. Hij gaat bijvoorbeeld een webshop beginnen. Dat is iets waar mijn interesse nooit gelegen heeft.” De naam blijft ook hetzelfde. “Dat vind ik ook mooi. Ik hoop dat Michel met de slagerij de 100 jaar vol maakt: dat zou toch prachtig zijn!”

En hoewel René nog regelmatig achter de toonbank te vinden zal zijn, breekt er voor hem een periode van meer rust aan. “Als zelfstandig ondernemer ben je 24 uur per dag, zeven dagen in de week aan het werk. Ik heb dat niet als een last ervaren, maar vanaf het begin hebben we ingezet om op mijn 55ste te gaan minderen qua werk.” De eerste prioriteit daarbij was het zoeken van een andere woning. Eind van de zomer wordt er verhuisd en komt de woning boven de winkel vrij. “Veel veranderingen, maar nu kan het allemaal nog. Hopelijk hebben we nog tien redelijk probleemloze jaren voor de boeg. Want of je het nou wilt of niet: na je 65ste word je agenda toch vaak bepaalt door doktersafspraken en voor het zo ver is, wil ik eerst genieten van wat het leven te bieden heeft.

!
Afbeelding
Over een huskytocht, opblaasdieren en vachtproblemen Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Spektakel gegarandeerd bij de EK Finale Zijspannen Evenement 15 uur geleden
Afbeelding
Belastingdienst helpt Friezen die uit elkaar gaan met vijf dingen die je meteen moet regelen Financieel 15 aug, 16:00
Afbeelding
Oud-militair Tjitze Steensma vertelt zijn bijzondere verhaal Samenleving 15 aug, 12:00
Afbeelding
Geen treinen op zondag 21 augustus tussen Leeuwarden en Stavoren Samenleving 15 aug, 11:28
Afbeelding
Check dit voor je met de auto op vakantie gaat! Algemeen 13 aug, 08:00
Afbeelding
Het wordt warm! Dit kan je doen om toch koel te blijven Wonen 12 aug, 14:00
Afbeelding
Friezin Laura Vlasblom doet mee aan Expeditie Robinson Samenleving 12 aug, 10:23