Afbeelding

Ins en outs van een hypotheek voor een nieuwbouwwoning

Zakelijk

LEEUWARDEN - Het aanvragen van een hypotheek is voor veel mensen een spannende stap in hun zoektocht naar een nieuwe woning. Dan is het fijn dat iemand je stap voor stap meeneemt in het proces. Bij Rabobank begeleiden ze mensen snel, duidelijk en enthousiast met de financiering van een bestaande- of nieuwbouwwoning.

Arjan Eerhart is Financieel Adviseur bij Rabobank in Leeuwarden. Hoewel er nog steeds heel veel mensen naar de Rabobank gaan voor hypotheekadvies voor een bestaande woning, ziet hij ook dat steeds meer mensen bij hem langskomen voor de financiering van een nieuwbouwwoning. Dit zit namelijk net even wat anders: “Allereerst verschilt het kooptraject. Bij een nieuwbouwwoning neem je eerst een optie op een woning en heb je tijd om erover na te denken, terwijl je bij bestaande bouw gelijk een bod doet. Daarnaast heb je niet alleen een koopcontract, maar ook een aannemingsovereenkomst en meerwerklijst nodig.” De financiering van een nieuwbouwwoning is ook anders, legt Arjan uit: “Bij een hypotheek voor een nieuwbouwwoning zijn de kosten koper lager, omdat je geen overdrachtsbelasting hebt. Aan de andere kant heb je wel een langere tijd dubbele lasten omdat je gedurende de bouw zowel de hypotheeklasten van je nieuwe woning hebt, als de kosten van je huidige woning.” Onder de streep komt dat bijna op hetzelfde neer, vertelt Arjan, maar bij een nieuwbouwwoning kun je tot 9.000 euro meer lenen. Dat komt doordat nieuwe woningen duurzamer gebouwd worden. “Hierdoor gaat de wetgever ervan uit dat je kan besparen op je maandelijkse energielasten en dus wat extra kan besteden aan je woonlasten.”

Daarbij komt dat de Rabobank een speciale duurzaamheidskorting aanbiedt om mensen te motiveren na te denken over duurzaamheid als ze een nieuwe woning aanschaffen: “Dit is 0,1% korting op de hypotheekrente, gedurende de gehele periode dat je in die woning woont.” Daar hangt natuurlijk wel een voorwaarde aan, de woning moet duurzaam zijn en een energielabel van A++ krijgen. Arjan: “De nieuwbouwwoningen die nu gebouwd worden voldoen hier sowieso aan, maar voor bestaande bouw moet je dus een aantal verduurzamende maatregelen nemen en in een onafhankelijk energierapport kunnen aantonen dat de woning na de verbouwing aan de voorwaardes voldoet.”

Met de Rabobank Groenhypotheek kun je nog meer korting krijgen op je hypotheek. Dit is een speciale hypotheek voor eigenaren van een nieuwbouwwoning die voldoet aan de voorwaarden van de Regeling Groenprojecten. Dat betekent dat de woningen niet alleen duurzaam zijn, maar ook duurzaam gebouwd worden, bijvoorbeeld met gecertificeerd duurzaam hout. Arjan: “Met de groenhypotheek kun je 0,5% extra korting krijgen op de hypotheekrente tijdens de eerste tien jaar.”

Rabobank onderscheid zich op een aantal vlakken. “We kunnen bijvoorbeeld heel goed uit de voeten met ondernemers. Een hypotheek aanvragen als je ondernemer bent, is vaak ingewikkelder dan voor mensen in dienstverband. Wij kunnen ze goed helpen met het regelen van een inkomensverklaring.” Wat ook aantrekkelijk is, is dat de Rabobank goede voorwaardes levert, ook voor nieuwbouwwoningen. “Onze offertes zijn één jaar geldig. Dat is voor mensen die een nieuwe woning willen erg aantrekkelijk, omdat je dan niet zeker weet wanneer men met de bouw begint.”

Benieuwd wat de Rabobank voor u kan betekenen? Arjan en zijn collega’s helpen u graag!

Rabobank

Zaailand 108, Leeuwarden
(058) 244 55 66
www.rabobank.nl/hypotheken

Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 4 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 8 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 18 apr, 08:00
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 17 apr, 18:00