Er is een gratis scan beschikbaar voor boeren en tuinders, om hun digitale veiligheid te beschermen.
Er is een gratis scan beschikbaar voor boeren en tuinders, om hun digitale veiligheid te beschermen. Foto: Pixabay

Gratis scan geeft boeren en tuinders inzicht in digitale veiligheid

Zakelijk

LEEUWARDEN - Er is voor Friese boeren en tuinders een gratis scan beschikbaar waarmee ze de digitale veiligheid van hun bedrijf kunnen controleren. Boerenorganisatie LTO Noord heeft in samenwerking met MKB Cyber Campus, ROC Friese Poort, ROC Friesland College speciaal voor de agrarische sector een uitgebreide Agro IT scan beschikbaar gesteld.

De digitalisering van bedrijfsprocessen in de agrarische sector vindt in hoog tempo plaats, denk aan melkrobots, klimaatbeheersing in stallen of tuinbouwkassen en voercomputers. Dit biedt kansen, maar door de directe verbinding met het internet zijn er ook risico’s. 

‘Een boerenbedrijf kan gehackt worden door dierenactivisten’

“Wat je kunt aansturen via het internet, moet je ook goed beveiligen”, zegt regiobestuurder Brenda Timmerman van LTO Noord. “Want ook een boerenbedrijf kan worden gehackt door bijvoorbeeld dierenactivisten. Dit staat bij weinig agrarisch ondernemers hoog op de agenda, terwijl de digitale dreiging wel toeneemt.”

“Je kunt zelf maatregelen treffen door je IT-omgeving goed te beveiligen. Cyberweerbaarheid is dus geen randzaak maar een onderdeel van de basis van je bedrijf”, aldus Brenda Timmerman.

Scan is speciaal voor agrarische sector ontwikkelt

De MKB Cyber Campus heeft een uitgebreide Agro IT scan speciaal voor de agrarische sector ontwikkeld. Hiermee krijgt een agrarisch ondernemer meer inzicht in de digitale weerbaarheid van zijn agrarische onderneming. Dit kan op twee manieren legt Nienke Hoeksma, projectleider bij de MKB Cyber Campus uit.

“Met de digitale scan vul je zelf je gegevens in, een andere optie is een bedrijfsbezoek door een adviseur van de MKB Cyber Campus. Je vult dan samen de Agro IT scan in, waarbij we uiteraard rekening houden met de COVID-19 richtlijnen.” 

Inzicht in digitale veiligheid is belangrijk

Na afronding van de scan ontvangt de agrarisch ondernemer een beknopt rapport. Dit rapport geeft je binnen vijf minuten inzicht in de digitale veiligheid van je bedrijf. “Na deze scan ben je je als agrarisch ondernemer veel bewuster van de risico’s die er zijn op het gebied van cyber security”, vult Timmerman aan.

Adviezen en praktische tips voor een goede beveiliging

“Daarbij ontvang je een advies en praktische tips om je IT systeem, software of robots beter te beveiligen. We moedigen daarom alle agrarisch ondernemers in Noord-Nederland aan om de gratis scan in te vullen.” 

De MKB Cyber Campus is er om het bedrijfsleven en in het bijzonder het MKB meer weerbaar te maken voor cybercriminaliteit. Er is de komende twee jaar ruimte om zo’n zeshonderd agrarische bedrijven in Noord-Nederland door te lichten op hun cyberweerbaarheid. Je kunt de Agro IT Scan vinden op de website van MKB Cyber Campus.

Afbeelding
FVC’er Olivier Veldhuizen naar Cambuur Sport 1 uur geleden
Afbeelding
Brand in opslagloods snel geblust in Leeuwarden Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
24 mei verschijnt bij uitgeverij Noordboek Klooster Claercamppad: Wandel- en Fietsroutes door de Friese Waddendelta Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Flinke klapper na botsing op kruising in Leeuwarden Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Wethouder en wijkbewoonster openen ‘Welkom in Heechterp’ Cultuur 6 uur geleden
Afbeelding
RondOm’s Vriendenboekje: Brendan van Suijlekom Persoonlijke verhalen 8 uur geleden
Afbeelding
Arriva verbindt zich opnieuw aan Tall Ships Races Harlingen Evenement 20 uur geleden
Afbeelding
De Energiecoach helpt bij energiebesparing Algemeen gisteren