Afbeelding
Foto: Werk Slim Reis Slim

Friese bedrijven willen niet terug naar oude normaal qua thuiswerken

Zakelijk

LEEUWARDEN - Dertig directeuren en beleidsbepalers van Friese bedrijven schoven woensdag aan voor een Captains Breakfast en wisselden volop handige en praktische ideeën en voorbeelden uit over het nieuwe werken anno nu. Het thuiswerken dat vanwege corona een vlucht heeft genomen en dat vanuit milieuperspectief altijd al voorkeur heeft gehad van velen is best een grote hit en voldoet met enige aanpassingen uitstekend. De meerderheid van de bedrijven wil niet meer terug naar dat oude normaal.

Aan bij de ontbijttafel van Werk Slim, Reis Slim (WSRS) spraken ze over het thema ‘Het perspectief van hybride werken’. Dit is niet alleen in deze coronatijd voor veel bedrijven en instellingen een gegeven, maar ook daarna. Elkaar inspireren, leren van elkaars ervaringen en samen nadenken over woon-werkverkeer en thuiswerken in de toekomst vormden de basis van het programma. Maar ook onderwerpen als mobiliteitsontwikkelingen, de vernieuwing in de wetgeving rond CO2-normering en fiscale wijzigingen in de reiskosten stonden op de agenda.

WSRS behandelde deze actuele onderwerpen met gedeputeerde Avine Fokkens van Provincie Fryslân, wethouder Friso Douwstra van Gemeente Leeuwarden, mobiliteitsexpert Jos Hollestelle van Syndesmo, programmaregisseur Martin Dijkstra van WSRS en anderen.

Wethouder Friso Douwstra: ‘Het was zeer waardevol’

Friso Douwstra: ”Het was een ochtend met veel nieuwe kennis over de corona-impact op ons werken en onze mobiliteit, nu en in de toekomst. Alleen samen kunnen we de toekomst van onze mobiliteit duurzaam en slim houden en de goede ervaringen met het thuiswerken behouden. Blij te zien dat zoveel werkgevers deze bijeenkomst bijwoonden en actief meededen en nadachten over de toekomst van het werken, woon-werkverkeer en werk-werkverkeer. Het was zeer waardevol. Er komt dan ook beslist een vervolg op.”

Gedeputeerde Avine Fokkens: ‘Juist in deze tijd heeft thuiswerken belangrijke impuls gekregen’

Corona heeft een enorme verschuiving veroorzaakt in de manier waarop we werken en reizen, met voordelen en nadelen. Veel bedrijven zijn daarom op zoek naar handvatten voor het maken en doorvoeren van nieuw (thuis)werk- en mobiliteitsbeleid, want thuiswerken houdt niet op na corona. Gedeputeerde Avine Fokkens: ”Juist in deze tijd van corona heeft thuiswerken een belangrijke impuls gekregen. We hebben gemerkt dat thuiswerken beter mogelijk is dan vooraf gedacht. Voor de toekomst zien we een combinatie van thuiswerken en op kantoor werken voor ons, waarbij we wel oog moeten blijven houden voor het sociale aspect.”

Programmaregisseur Martin Dijkstra van WSRS: “Er is geen one-size-fits-all aanpak. Per bedrijf zijn er specifieke zaken om rekening mee te houden. Voor een productiebedrijf als FrieslandCampina en een zorginstelling als MCL werkt het heel anders dan voor een financiële instelling als Achmea of een overheidsinstelling als Gemeente Leeuwarden. Wel is er een duidelijk rode draad naar voren gekomen.”

Geen van de bedrijven wil terug naar het oude normaal qua thuiswerken en op kantoor

“Van terug-naar-het-oude-normaal is bij geen van de deelnemers sprake. Wel vraagt thuiswerken en op-kantoor-werken meer balans en aandacht voor spreiding. Dit vraagt om een maatwerk-aanpak per bedrijf. Energie-management was een term die ook veel tot de verbeelding sprak. Medewerkers energiek houden, zowel in het werk als fysiek en mentaal.”

Meer inspirerende voorbeelden passeerden de revue. Bijvoorbeeld van Alliander, Hamilton Bright en gemeente Leeuwarden; alle drie in de running voor de Thuiswerkgever van het Jaar Award 2020. Jos Hollestelle presenteerde een praktische case van de ANWB: ”Door te differentiëren in reiskosten en het thuiswerken, en fietsgebruik en OV hoger te vergoeden dan de auto, gaat er een sterk stimulerende werking uit om kritisch te kijken naar de noodzaak en manier van reizen.”

Werk Slim, Reis Slim ondersteunt bedrijven en organisaties graag

WSRS kan bedrijven en organisaties ondersteunen door een aantal richtlijnen te benoemen en een programma op te stellen met een aantal belangrijke items. ”Laten we dat samen trekken en elkaar helpen”, aldus Bouwe de Boer van Freonen fan FossylFrij Fryslân.

WSRS is het mobiliteitsprogramma van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de Provincie Fryslân en Gemeente Leeuwarden dat investeert in de duurzame mobiliteit van de toekomst en kan als platform bedrijven ondersteunen en inspireren. WSRS faciliteert aangesloten bedrijven door middel van advies en ondersteuning.

Afbeelding
1,3 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe woonruimte door herbestemming Duurzaamheid 11 uur geleden
Afbeelding
Woning aan de Bijenhofstraat gesloten vanwege overtreding Opiumwet Politie 13 uur geleden
Afbeelding
Silvester van der Water voor drie seizoenen naar SC Cambuur Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Lezing over dr. Jacob Botke door Harry Wijnandts bij de Dorpskerk Huizum, Leeuwarden, zaterdag 16 juli 2022, om 15.00 uur. Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Vraag vóór 1 september 2022 je huur- of zorgtoeslag over 2021 aan Financieel 19 uur geleden
Afbeelding
Visles op It Twaluk Leeuwarden Educatie 21 uur geleden
Afbeelding
Grote, maar toch kleine veranderingen bij Oogwereld Vellinga: “nog meer tijd voor onze klanten” Zakelijk 23 uur geleden
Afbeelding
Wie worden de Olympische helden van de Toekomst Sport 30 jun, 18:00