Afbeelding
Foto: Unsplash.com

“Oosterwolde wordt op zondag 17 september omgetoverd tot een heus wielermekka”

Sport

OOSTERWOLDE - Een primeur voor Friesland; op zondag 17 september wordt namelijk voor de eerste keer ooit de finale van de AGU Clubcompetitie (KNWU) wielrennen in onze provincie gereden. Het podium waar de wielrenners hun kunsten mogen vertonen, is de HOS Oil Omloop van Ooststellingwerf. Een parcours van in totaal 174,5 kilometer door de Stellingwerven, waarbij de renners maar liefst 8 keer door Oosterwolde fietsen. Het initiatief van de wedstrijd ligt in handen van vier mannen uit de omgeving van Oosterwolde, samen met de plaatselijke wielerclub uit Ooststellingwerf (WSVO) en Wielercombinatie Friesland. Volgens koersdirecteur Patrick Vliegen kan het niet anders dan een sensatie worden. 

“Met de belangen die er op het spel staan en het feit dat er voor de eerste keer in Oosterwolde een finale van de clubcompetitie gereden wordt, kan het niet anders dan een succes worden”, begint Patrick enthousiast. “Het klassement is ontzettend spannend. Het verschil tussen de eerste zes teams is minimaal, waardoor er in Oosterwolde ook echt beslissingen gaan vallen. Dat maakt het natuurlijk extra leuk om het evenement te organiseren in onze eigen provincie.” 

Reuring in de provincie

Voor Patrick is het niet de eerste keer dat hij een wedstrijd mag organiseren. Zo was hij ook al betrokken bij het NK Veldrijden in 2015 en nog een aantal andere nationale wedstrijden. Dat het de geboren Brabander en de rest van de organisatie echter gelukt is om de finale naar Oosterwolde te halen, maakt hem erg trots. “In november van het afgelopen jaar had ik het erover met Paul Hoek, een ander lid uit de organisatie, of we niet eens konden proberen om hier in Oosterwolde een wedstrijd te organiseren. In het coronajaar viel de ene na de andere wielerwedstrijd uit, waardoor we dachten: er moet weer wat reuring komen in onze provincie. Daarnaast fietst Paul zijn zoon ook mee in het klassement (bij WSV de Peddelaars), wat het natuurlijk extra speciaal maakt. De provincie verleent zich bovendien prachtig voor wielerwedstrijden. We verwachten dan ook veel publiek bij het evenement”, vertelt hij enthousiast. 

Nationale belangstelling

Patrick verwacht in totaal tussen de 500 en 1000 toeschouwers. “Het is een evenement met nationale belangstelling. Friesland heeft natuurlijk een hele hoop wielerliefhebbers, maar er doen clubs mee vanuit het hele land. Daardoor zijn we voorbereid op een hele hoop mensen”, licht de koersdirecteur toe. Oosterwolde is helemaal klaar voor deze (logistieke) uitdaging. “Het evenement wordt door het hele dorp gedragen. Er is een organisatie van 10 man, aangevuld met een comité van bijna 100 vrijwilligers. Het is prachtig om te zien hoe dat begint te leven, je hoort het steeds meer links en rechts. Iedereen denkt ook mee. Zo stelt de plaatselijk voetbalvereniging (SV Oosterwolde) haar parkeerplaats bijvoorbeeld ter beschikking voor het evenement en zijn er allerlei vrijwilligers die meehelpen bij de opbouw, financiën en andere belangrijke aspecten om het evenement mogelijk te maken.” 

Het evenement wordt door het hele dorp gedragen. Dat is prachtig!

Groot deelnemersveld

In totaal doen er 26 teams mee aan de clubcompetitie. “Het gaat dan in totaal om 156 deelnemers. In de clubcompetitie rijdt de elite-zonder-contract, dat wil zeggen de top van het amateurniveau”, legt Patrick uit. “Het wordt echt spannend, want in Oosterwolde wordt het klassement beslist. Daarnaast willen de wielrenners zichzelf natuurlijk graag laten zien, om ergens een profcontract af te dwingen. Deze aspecten maken de wedstrijd hartstikke leuk en we verwachten dan ook spektakel in de laatste kilometers.” 


De wedstrijd start om 12:00 uur

De route start- en eindigt in Oosterwolde. Het is een grote ronde die je meeneemt langs de mooie natuur van de Stellingwerven, dwars door Makkinga weer terug naar Oosterwolde (zie kaart hierboven of kijk even op de website van de Omloop). “We verwachten dat de renners ongeveer een snelheid van 41 kilometer per uur bereiken, wat betekent dat ze ongeveer ieder half uur voorbij zullen komen in Oosterwolde.” 

Unieke beelden

Er wordt op zondag 17 september om 11:00 gestart met het voorstellen van de ploegen en de start vindt plaats om 12:00 uur. “Heb je zin om een kijkje te nemen, kom dan zeker even langs! Denk daarbij wel even om de drone, want deze kan laag overvliegen. Dat is trouwens best bijzonder, want het is de eerste keer dat er aan de hand van drones een professionele wielerwedstrijd vastgelegd wordt. Deze worden bestuurd door professionele drone-piloten en zal op een groot scherm vertoond worden. Dat is echt heel speciaal! Komt dat zien!” 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Kom van slepende klachten af Zorg & Welzijn 5 uur geleden
Afbeelding
Column G2 Makelaars: Niets te klagen Column 23 uur geleden
Afbeelding
Vernieuwde website voor de Oldehove Algemeen 4 dec., 15:00
Afbeelding
Leeuwarden wint titel 'Bodemdierenstad van het Jaar' Algemeen 4 dec., 12:00
Afbeelding
SC Cambuur vergeet zichzelf te belonen tegen FC Eindhoven Sport 4 dec., 09:30
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Samen verder Column 3 dec., 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Waar mensen werken, worden fouten gemaakt en 'sorry' gezegd Column 3 dec., 12:00
Afbeelding
Ventileren essentieel om gezond energie te besparen Duurzaamheid 2 dec., 12:00