SC Cambuur is dit seizoen op een historische negende plaats geëindigd.
SC Cambuur is dit seizoen op een historische negende plaats geëindigd. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

SC Cambuur wint van FC Groningen en eindigt op historische negende plaats

Sport

Opnieuw historie schrijven, dat is wat de mannen van SC Cambuur dit seizoen hebben gedaan. Na de winst tegen FC Groningen zondagmiddag, is een prachtige negende plaats in de Eredivisie veilig gesteld. De mannen van Dennis Haar lieten sprankelend voetbal zien en daarmee krijgt het seizoen een passend slot voor de selectie die al vele records uit de boeken wist te spelen. De Leeuwarder supporters hebben de spelersbus dan ook op fantastische wijze onthaald bij het Cambuurstadion. Geniet hier nog eens na van het wedstrijdverslag. 

Op de finale speeldag van het Eredivisie seizoen 2021/’21 moest SC Cambuur in de Euroborg tegen FC Groningen aantreden. Het treffen tussen beide ploegen was ook het affiche van het openingsduel van deze competitie. Destijds verloren onze geel-blauwen in eigen stadion bij de terugkeer op iet het hoogste niveau de Noordelijke tweestrijd met 1-2. Door een magnifieke omhaal werd Jørgen Strand Larsen destijds in de slotfase de matchwinnaar. Vanwege Corona-beperkingen waren destijds 7.000 supporters getuige van het meeslepende duel, het lijkt een eeuwigheid geleden. Ondanks het onfortuinlijke verlies op de openingsdag bleek Cambuur niet alleen in de Keuken Kampioen Divisie, maar ook op het hoogste niveau van het Nederlandse voetbal over een geoliede machine te beschikken die met name in de eerste competitiehelft de nodige punten binnensleepte. Na de winterstop kwam er overduidelijk zand in de motor, waardoor de Leeuwarders in het rechterrijtje terecht kwamen. De laatste driepunter dateerde tot vandaag van zaterdag 26 februari toen Fortuna Sittard thuis met 2-1 werd verslagen. Bij de Groningers zat de klad er ook duidelijk in getuige de maar liefst zes nederlagen op rij. In aanloop naar het duel met de Oosterburen was interim coach Dennis Haar dan ook duidelijk over de uitgangspunten van het treffen: “Ook Groningen zal het seizoen met een positieve noot willen eindigen. Niet alleen omdat ze de laatste paar wedstrijden hebben verloren, maar ook omdat de hoofdtrainer afzwaait. Ik verwacht dat de ploeg die de meeste energie en daad- en wilskracht in het duel zal stoppen uiteindelijk de volle buit zal pakken”. Alleen bij winst bestond er voor beide ploegen nog een (kleine) kans om op de achtste plek te eindigen en zich op basis van die eindklassering te plaatsen voor deelname aan de Play-Offs. In een boeiend duel gingen de drie punten vanmiddag mee terug naar Leeuwarden, want de wedstrijd tussen de geel-blauwen en groen-witten eindigde in 2-3. Hierdoor sloot Cambuur het seizoen af op een bijzonder fraaie negende plaats, de hoogste plek die de Leeuwarders ooit in de Eredivisie behaald hebben.

SC Cambuur verdiend op voorsprong

In de Groene Kathedraal keerde Mees Hoedemakers terug van een schorsing. Verder had Dennis Haar het elftal dat doordeweeks nog een seizoen Eredivisie definitief had veilig gesteld intact gelaten. Bij de thuisploeg maakte Emmanuel Matuta zijn basisdebuut. Deze Belgische middenvelder kwam in de winterstop over van PSV. Gesteund door 730 meegereisde SCC’ers in het uitvak was de eerste kans voor de Leeuwarders. Uit een uitval slaagde Michael Breij er net niet in om de meegelopen Mitchel Paulissen te bereiken, waardoor een vroege openingstreffer uitbleef. Sekou Sylla had in de twaalfde minuut de Leeuwarders op voorsprong moeten schieten, maar zijn inzet werd gepareerd door Peter Leeuwenburgh. Roberts Uldrikis knikte uit de daarop volgende corner fraai raak. Cyril Ngonge kreeg halverwege de eerste helft een fraaie kans om de stand gelijk te trekken, maar hij zag zijn inzet gekeerd worden door Sonny Stevens. Cambuur legde in de eerste helft een prima wedstrijd op de mat. Vlak voor het rustsignaal had Michael Breij de genadeklap tegen zijn voormalige werkgever kunnen uitdelen, maar Peter Leeuwenbrug voorkwam dit met een prima redding. Cyril Ngonge dwong Sonny Stevens op slag van rust voor de tweede maal op rij tot een uiterste krachtinspanning, zodat Cambuur met een verdiende 0-1 voorsprong de kleedkamers opzocht.

Issa Kallon gooit wedstrijd in het slot

Na de hervatting keerden twee ongewijzigde elftallen terug op het veld. Mees Hoedemakers verdubbelde met een uitgekiende schuiver de voorsprong al snel. Cambuur had het beste van het spel en ging naarstig op zoek naar de 0-3. Maar in plaats daarvan bracht Jørgen Strand Larsen de spanning weer terug. Lang konden de Groningers hier niet van genieten, want direct daarna kreeg Cambuur een strafschop. Issa Kallon schoot beheerst raak en bracht de marge weer op twee. De Leeuwarders speelden een prima verdere wedstrijd en probeerden verder uit te lopen. Dat lukte echter niet meer, maar ondanks een late tegentreffer van Romano Postema sleepten de Leeuwarders de overwinning wel over de streep.

Eindafrekening

Na het prachtige slotakkoord van dit Eredivisie seizoen is het traditiegetrouw de gewoonte om de eindafrekening op te maken. Aan een meer dan uitstekende eerste seizoenshelft kon na de winterstop helaas geen passend vervolg worden gegeven. Maar bottom line heeft Cambuur zich als promovendus tamelijk eenvoudig gehandhaafd en is het met vlag en wimpel in haar doelstelling geslaagd. En dat in een seizoen waar onze club met name ook buiten de lijnen het nodige te verstouwen kreeg. Een ieder die hieraan een bijdrage heeft verleend verdient hiervoor een groot compliment. De blik gaat nu op het voor Cambuur belangrijke seizoen 2022/’23. Dat de spelerselectie op een aantal plekken een transformatie zal ondergaan is inmiddels duidelijk. Maar laten we met name hopen dat Henk de Jong bij de start van de competitie in het weekend van 5 augustus weer als vertrouwd op de bank mag terug keren.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 25 minuten geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 2 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 5 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 7 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid gisteren