TeamNL in actie op het OKT in Leeuwarden.
TeamNL in actie op het OKT in Leeuwarden. Foto: © WCF / Celine Stucki

Curling groeit in populariteit

Sport

LEEUWARDEN - Afgelopen december werd het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) Curling 2021 in Leeuwarden georganiseerd. De Nederlandse curlers wisten zich weliswaar niet te plaatsen voor de Spelen, maar hebben wel een visitekaartje voor de sport afgegeven. Uit de cijfers blijkt dat het toernooi aanzienlijk vaak bekeken is. Reden genoeg om wat dieper in te duiken op de charme van deze prachtige sport. RondOm Vandaag spreekt er over met TeamNL-speler Wouter Gösgens. 

Via zijn vader komt Wouter Gösgens voor het eerst in aanraking met curling en vanaf dat moment is Gösgens direct bezeten van de sport. “Het is een sport met veel facetten. Het is mentaal, fysiek en het heeft een strategisch aspect. Voor mij is dat het complete pakket”, legt de Nederlandse curler uit. Bij curling laat je acht stenen over het ijs glijden, met als doel om met zoveel mogelijk stenen in de buurt van het huis (de dolly) te eindigen. Hoe dichterbij de dolly, des te meer punten je verdient. Daardoor blijft het tot de laatste steen spannend. 

TeamNL laat zich zien

Gösgens begint met curlen bij Curling Club Prins Willem Alexander in Zoetermeer. Hij heeft talent en valt op, waarop hij wordt gevraagd om Nederland te vertegenwoordigen. “Het is natuurlijk erg mooi dat je na al het harde werken je land mag vertegenwoordigen op een officieel toernooi”, vertelt hij trots. 

Het is mentaal, fysiek en het heeft een strategisch aspect

De Nederlandse curlers mogen zich dan niet geplaatst hebben voor de Spelen, wel blijkt uit de cijfers dat de sport steeds populairder wordt. Zo keken er gemiddeld 20.000 mensen naar Nederland - Tsjechië op Ziggo.

De sport groeit in populariteit

Jelle de Bock van Triple Double (dat het tournooi samen met de World Curling Federation organiseerde) onderstreept de groei van de curlingsport. “We zien steeds meer verschillende online profielen die op verschillende manieren interesse tonen in curling. Deze profielen worden ook rijker. Het is nu wel zaak door te groeien en de profielen ook echt om te zetten in actieve beoefenaars.” Daarnaast doen ook de curling clinics het ontzettend goed. “Op jaarbasis zijn er in Nederland duizenden clinics waar jong en oud kennismaakt met de sport.”

Een van de best bekeken sporten

Voor de organisatie van het OKT was het een bijzonder mooie en tegelijk intensieve ervaring. “De curlingsport is wereldwijd een enorm grote sport: tijdens de Winterspelen is het een van de best bekeken sporten. Daarom des te mooier dat we erin zijn geslaagd een toernooi van deze omvang naar Nederland te halen. Doordat de coronamaatregelen aangescherpt werden, konden we helaas geen activiteiten organiseren in de wedstrijdhal. Daar moesten we mee dealen, maar blijft natuurlijk erg jammer.”

Meer weten? Bezoek: www.curling.nl

De curlingbaan ligt er prachtig bij in de Elfstedenhal in Leeuwarden.
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 3 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 5 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 10 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00