Martijn Barto in actie tegen Heerenveen.
Martijn Barto in actie tegen Heerenveen. Foto: Henk Jan Dijks / Dijksmedia

DERBYWEEKEND: een vooruitblik met assistent-trainer Martijn Barto

Sport

LEEUWARDEN - Veel Leeuwarders zullen bij aanvang van dit seizoen de datum direct omcirkeld hebben in de agenda: 19 december, de Friese derby. Hij is weer terug! En met wie kun je daar beter op vooruitblikken dan met oud-spits Martijn Barto? De assistent-trainer van SC Cambuur heeft dit duel meerdere keren mogen spelen en ziet het nog steeds als een van de mooiste wedstrijden uit zijn glansrijke carrière. RondOm Vandaag vraagt hem naar zijn favoriete momenten uit het verleden en wat deze wedstrijd zo bijzonder maakt.

“Dit zijn van die wedstrijden die je nooit meer vergeet in je leven. Samen met de winst in de bekerwedstrijd tegen Ajax (2-1 winst in 2016), mag je deze wedstrijden gerust beschouwen als hoogtepunten in mijn carrière”, begint Barto zijn verhaal. “De supporters zijn weken vooraf al gespannen en eigenlijk draait het seizoen voor hun maar om één wedstrijd, dat is de derby”, lacht de assistent-trainer trots. 

Typisch Cambuur

Zelf heeft Barto hem in totaal maar liefst zes keer mogen spelen. “Je raakt er nooit aan gewend, want geen derby is hetzelfde. Het is altijd weer intens en de vonken spatten er vanaf”, legt de oud-spits uit. Dat de vonken er vanaf spatten, bleek destijds in de aanloop van de wedstrijden al. Bij de laatste training in 2015 moedigden bijna 6000 supporters de spelers nog eens extra aan. Een ongekende opkomst voor een laatste training. “Dat was echt fantastisch. Dat typeert Cambuur ook, vind ik. De passie, de beleving, dat is moeilijk te beschrijven. Ik gun de spelers van nu diezelfde intense ervaring.” 

Bij een derby horen supporters

Daar haalt Barto tevens een belangrijk punt aan. Want een belangrijk deel van Cambuur is natuurlijk de onmisbare twaalfde man. En laat Cambuur die nou juist in deze belangrijke periode weer moeten missen op de tribune. “Dat blijft vervelend, maar ondanks dat ze fysiek niet in het stadion mogen zijn, steunen ze ons geweldig. Alle berichten, aanmoedigingen en acties vanuit alle hoeken, is een enorme steun voor de spelers. Fantastisch wat onze supporters allemaal bedenken. Maar een derby hoort gespeeld te worden met supporters, laat ik dat vooropstellen.”

De magische kopbal van Reijnen

De mooiste herinneringen aan de derby’s zijn voor Barto de 2-2 in het Abe Lenstra stadion in 2014 en de 2-1 thuis in 2015. “Voor de uitwedstrijd stond het langs de snelweg van Leeuwarden tot aan Heerenveen vol met supporters. De kopstoot van Reijnen was magisch. Het juichen daarna voor het uitvak: onvergetelijk.” Bij de 2-1 overwinning in het eigen Cambuurstadion was Henk de Jong inmiddels hoofdtrainer en speelde Barto een ijzersterke wedstrijd.

Je raakt er nooit aan gewend, want geen derby is hetzelfde. Het is altijd weer intens en de vonken spatten er vanaf

Wie worden de nieuwe helden?

De oud-spits weet dus hoe het is om een derby te winnen in eigen huis. Wat verwacht hij er dit jaar van? “De huidige selectie vormt echt een hecht collectief in combinatie met veel individuele kwaliteiten. Als we zondag de steun van onze supporters en onze kwaliteiten op het veld weten te bundelen wordt het een mooie wedstrijd. Ons doel is handhaving. In de competitie staan we er erg goed voor. De komende derby is weer een unieke kans voor de spelers om zich te onderscheiden als team en individu, want op deze dagen worden nieuwe helden geboren.”

Sander van de Streek en Martijn Barto vieren feest na de 2-1 winst in 2015.
Bijna 6000 mensen zijn aanwezig bij de laatste training voor de derby in 2015.
Afbeelding
Zandsculpturen Festijn Garderen op donderdag14 juli Lezersreis 11 uur geleden
Afbeelding
Zo verbeter jij je fotografie-skills Algemeen 24 jun, 18:00
Afbeelding
Samengestelde gezinnen moeten zich verdiepen in erfenis Financieel 24 jun, 10:00
Afbeelding
Burgemeester Buma heeft voor de twaalfde keer een woning gesloten vanwege overtreden opiumwet Politie 23 jun, 16:00
Afbeelding
Zuivelhoeve op Schiermonnikoog krijgt 1 miljoen euro subsidie Algemeen 23 jun, 15:00
Afbeelding
Horloge-trends: van antiek zakhorloge aan een ketting tot een Apple Watch Algemeen 23 jun, 13:04
Afbeelding
Onderzoek verschillende ontwikkelmogelijkheden voor Leeuwarden Politiek 23 jun, 13:00
Afbeelding
Promotiecampagne TopDutch zet Noord-Nederland op de kaart Samenleving 22 jun, 20:00