Afbeelding

Jongeren DWARS en Fridays For Future protesteren voor het klimaat

Samenleving

LEEUWARDEN - De hoogste inkomens en grootste bedrijven zijn verantwoordelijk voor de meeste uitstoot. Juist de mensen die het minste bijdragen aan klimaatverandering dragen de grootste laste. We hebben een intersectionele klimaatbeweging nodig, die erkent dat er zonder mensenrechten geen klimaatrechtvaardigheid kan zijn. Daarom organiseren jongeren van DWARS en Fridays For Future een protest op 26 januari voor klimaatrechtvaardigheid.

Omdat grote vervuilers zoals Shell, KLM en BP meer dan de helft van de uitstoot veroorzaken is het bijna onmogelijk om klimaatdoelen te behalen. Terwijl wereldwijd mensen met de laagste inkomens hier juist de grootse lasten voor dragen. We kunnen heel veel voorbeelden noemen, zoals overstromingen in Pakistan, bosbranden in Australië of de luchtvervuiling in China. Vaak denken wij dat dit heel ver weg is. Maar ook in Nederland merken we klimaatverandering allemaal, denk aan de hitte golf in januari of de overstromingen in Limburg. Klimaatverandering komt steeds dichter bij en raakt iedereen, maar op verschillende wijzes.

Daarom eisen wij klimaatrechtvaardigheid! Op donderdag komen FFF en DWARS samen om hiervoor te demonstreren! We spreken af om 17:00 bij het beeld ‘Love’, tegenover het station in Leeuwarden. Vanaf hier hebben we een mars door het centrum, waarna we zullen afsluiten met krachtige sprekers en muziek. Want er is geen klimaat rechtvaardigheid zonder sociale rechtvaardigheid

DWARS is de onafhankelijke politieke jongeren organisatie van GroenLinks. We staan voor duurzaamheid, diversiteit en gelijkheid. Deze demonstratie wordt georganiseerd vanuit DWARS Fryslân. Hiermee willen we de stem van jongeren laten horen in de politiek.

Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 1 uur geleden
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 4 uur geleden
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 7 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 9 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 11 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column gisteren
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00