Laat je kinderen een hightea organiseren
Laat je kinderen een hightea organiseren Foto's: Unsplash

Zo vermaak je kids zonder geld uit te geven

Samenleving

LEEUWARDEN – Veel kinderen zouden het liefst elke week wel naar de Efteling of dierentuin willen. Allemaal uitjes die veel geld kosten. Maar leuke dingen doen, hoeft niet per se veel te kosten. Omdat jullie ideeën na al die lockdowns wellicht op zijn, helpen we jullie een handje.

1. Heel Hollands Bakt kids

Met een beetje bloem, boter en suiker kom je al een heel eind. Laat elk kind een recept uitzoeken op bijvoorbeeld Heel Holland Bakt kids of Pinterest en laat ze het vooral ook zelf bereiden. Ja, je keuken wordt een bende maar ze zijn er wel even lekker zoet mee. Laat ze vervolgens allerlei soorten drankjes maken. Verschillende soorten thee, ranja of zelfgemaakte smoothies. Wat smaakt het lekkerst? Om de high tea helemaal af te maken kunnen ze kleine sandwiches maken van het brood en beleg dat er al in huis is. Daag ze uit verrassende combinaties te maken. En laat ze tot slot een klein menukaartje schrijven zodat de ‘gasten’ ook weten wat ze voorgeschoteld krijgen.

2. Ouderwets gamen

Weg met die telefoons, Nintendo’s, iPads en PlayStations. Ga ouderwetse bordspelletjes doen. Haal je favoriete spelletjes van vroeger uit de kast en verras je kinderen met: Wie Ben Ik?, Dokter Bibber, Ganzenborden en Stratego. Succes gegarandeerd. Heb je niet zo’n breed spelletjesaanbod? Kijk eens bij je ouders op zolder of doe een oproepje en vraag wijkgenoten om spelletjes (tijdelijk) te ruilen.

3. Doe thuis een yogales

Yoga is niet alleen voor volwassenen. Ook kinderen kunnen er baat bij hebben, Dat hoef je ze natuurlijk niet te vertellen, want samen een online yoga-lesje volgen kan naast fijn en rustgevend ook gewoon heel leuk zijn. Op YouTube vind je allerlei filmpjes. Zoek op YouTube eens op kinderyoga. De filmpjes van Roos (Yoga mee met Roos) zijn heel laagdrempelig. Sowieso bevat YouTube een hele schare aan yogalessen. Ook voor wanneer je kinderen wat ouder zijn.

4. Ga plandelen

Plandelen is wandelen en plastic rapen tegelijk. Het is een winwin-situatie voor iedereen. Want met één uurtje plandelen heb je je wijk een stuk groener gemaakt en heb je ook je beweging voor vandaag weer gehad. Hebben je kinderen geen zin? Leg ze dan uit dat wanneer een kwart van de bevolking elke dag drie stukjes zwerfafval op zou ruimen, Nederland binnen één week schoon zou zijn. Het leuke van plandelen is dat het gezellig én laagdrempelig is. Iedereen kan het. Om het extra aantrekkelijk te maken, is het leuk naar een voor jullie onbekend gebied te gaan. Ga naar een park, strand of natuurgebied, zodat je geniet van een nieuwe omgeving en de natuur een handje helpt. Tip: neem voor iedereen een zak mee voor het afval dat je tegenkomt.

5. Volg tekenles op YouTube

Ja, de jeugd van tegenwoordig zit al de hele dag achter een scherm, maar YouTube en Pinterest kunnen ook heel goed als inspiratiebron gebruikt worden. Zijn jouw kinderen gek op BrawlStars, Minecraft of Pokémon? Op Internet vind je allerlei tutorials om de karakters na te tekenen. Je kunt het zelfs nog creatiever maken door bijvoorbeeld met strijkkralen of zoutdeeg aan de slag te gaan. Zoutdeeg is goedkoop om te maken en kun je heel leuk met allerlei andere knutselmateriaal combineren zoals kralen, pailletten, wiebelogen en glitters.

Afbeelding
Afbeelding
Zandsculpturen Festijn Garderen op donderdag14 juli Lezersreis 11 uur geleden
Afbeelding
Zo verbeter jij je fotografie-skills Algemeen 24 jun, 18:00
Afbeelding
Samengestelde gezinnen moeten zich verdiepen in erfenis Financieel 24 jun, 10:00
Afbeelding
Burgemeester Buma heeft voor de twaalfde keer een woning gesloten vanwege overtreden opiumwet Politie 23 jun, 16:00
Afbeelding
Zuivelhoeve op Schiermonnikoog krijgt 1 miljoen euro subsidie Algemeen 23 jun, 15:00
Afbeelding
Horloge-trends: van antiek zakhorloge aan een ketting tot een Apple Watch Algemeen 23 jun, 13:04
Afbeelding
Onderzoek verschillende ontwikkelmogelijkheden voor Leeuwarden Politiek 23 jun, 13:00
Afbeelding
Promotiecampagne TopDutch zet Noord-Nederland op de kaart Samenleving 22 jun, 20:00