Afbeelding

Zomerse spelletjes voor in de tuin

Recreatie & Ontspanning

Tikkertje is een super bekend spel. Maar met de verlosser wordt het spel nog leuker. Dit spel speel met minimaal vier kinderen, dus misschien zul je een aantal buurkindjes moeten charteren. Wijs van tevoren een verlosser en een tikker aan. De tikker mag niet weten wie de verlossers rol vervult. De tikker tikt en de verlosser mag de getikten verlossen. Op het moment dat de verlosser getikt wordt begint het spel opnieuw en wordt er een nieuwe tikker en verlosser aangewezen. Een leuk en spannend alternatief voor het welbekende tikkertje!

De verlosser

Bungelende bengel

Je hangt een emmer met touw aan een tak (of een dak/overkapping, als het maar wel veilig is!). Maak met touw/stoepkrijt/lint of iets dergelijks een kring van drie meter rond de emmer. Elk kind dat meedoet krijgt vijf ballen. Iedere bal in de emmer beland is een punt waard. Om het leuker te maken kun je er een tijd opzetten.. Waterpret en goed voor de motoriek, wat wil je nog meer. 

Botanisch stoepkrijten

Stoepkrijten heeft een beetje een stoffig karakter gekregen, maar heel veel kinderen vinden het nog steeds leuk om creatief bezig te zijn voor het huis, dus waarom ook niet? Ga samen met je kinderen op pad, neem stoepkrijt mee en een boekje over planten. Herken je een plant, laat je kinderen die plant dat omcirkelen, na-tekenen en schrijf ernaast om welke plant het gaat. Zo leren de kids veel over natuur en leer je ook je buurtgenoten nog wat over de planten in de omgeving. 

Brandje blussen

Nog zo’n verkoelend waterspelletje! Bij brandje blussen ga je met z’n allen achter elkaar in de rij staan. Vul een grote emmer met water en zet die aan het begin van de rij. De voorste speler vult een plastic beker (of in ieder geval een beker die niet kapot kan gaan) met water en geeft de beker over zijn/haar hoofd naar degene die achter hem/haar in de rij staat. Die pakt het bekertje en geeft het weer door, etc, tot het bekertje aan de einde van de rij komt. De achterste gooit het bekertje leeg in een andere emmer en brengt het bekertje zo snel mogelijk naar voren. Dan begint alles weer van voren af aan. Het leukste is als twee teams tegen elkaar strijden, bijvoorbeeld door een timer te zetten waarbij het team met de volste emmer wint. 

Stop! Politie!

Dit spel is heel leuk om te spelen en het leukst als er ongeveer vier man meespelen. Je creëert met 2 strepen een startlijn en eindstreep. Iemand wordt als politieagent aangewezen. Deze speler op de eindstreep gaat met de rug naar de rest toe staan. Als “groen licht” wordt geroepen dan mag iedereen lopen. Als de agent “rood licht” roept draait hij zich heel snel om. Beweegt er nog iemand dan moet hij terug naar de startlijn. De speler die als eerste over de eindstreep is zonder gepakt te worden wint. Een beetje als annemaria koekoek maar dan stoerder!

Hollandse Leeuwen

Een wild spel dat het leukste is als je het met een grote groep speelt. Aangezien kinderen tot en met achttien in een sportsituatie gewoon dicht bij elkaar mogen komen, zien wij geen probleem waarom dit spel niet gespeeld mag worden. Het is echter wel een spel waar veel contact is tussen de spelers, dus let er van te voren op dat de spelende kinderen zich helemaal fit voelen. Doe als volwassene zelf niet mee. Om te beginnen met het spel teken je, net als Stop, Politie, een beginlijn en een eindstreep. Kies een tikker die in het midden klaar gaat staan. De andere kinderen zijn ‘leeuwen’, de tikker de leeuwenvanger. De leeuwenvanger begint het spel door ‘Hollandse Leeuwen Go!’ te schreeuwen en dat moeten alle leeuwen naar de eindstreep rennen. Het doel van de leeuwenvanger is natuurlijk om alle leeuwtjes te vangen, en dat doet hij door een leeuw op te tillen (helemaal van de grond). Als dat gebeurt is de leeuw een leeuwenvanger geworden, net zolang tot alle leeuwen gevangen zijn. Superleuk en wild spel waarbij iedereen hun energie kwijt kan. Let er wel op dat je eerste leeuwenvanger sterk genoeg is om een leeuwtje op te tillen. Later kunnen ze samenwerken en samen de zwaardere leeuwen op te tillen. 

Liedjes gorgelen

Dit spel is ook heel goed in een kleinere groep te spelen, dus dat kan ook alleen met je gezin. Eén deelnemer vult zijn of haar mond met water en moet een liedje gorgelen. De andere deelnemers moeten raden hoe het liedje heet en wie het heeft gezongen. Speel bijvoorbeeld twee tegen twee om er een competitief element aan te geven, waarbij degene die de meeste punten heeft wint. 

Wie ben ik?

Wie ben ik kennen we natuurlijk allemaal. Een iemand moet een bekend iemand nadoen en de anderen moeten raden. Een leuke twist is om in plaats van bekende Nederlanders familie en vrienden te gebruiken. Wie kan oma het beste imiteren? 

Afbeelding
Afbeelding
!
Afbeelding
RondOm’s Vriendenboekje: Thijs van Beijeren Persoonlijke verhalen 3 uur geleden
Afbeelding
Looft den Heer is al 125 jaar het muziekkorps van en voor Garyp Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
Zes bijzondere boekentips over rouw Boek van de week 21 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Ik ben het frame van ‘verwende’ millenial meer dan zat Column 1 okt, 12:00
Afbeelding
Column Siegrid Schuitmaker: De knop om; starten met een gezonde leefstijl, hoe doe je dat? Column 30 sep, 15:00
Afbeelding
OG Capitals wil samen strijden om de prijzen: We willen stappen maken, maar dan wel op een gezonde manier en vooral met oog voor eigen jeugd Sport 30 sep, 12:00
Afbeelding
NHL Stenden maakt het leuker en makkelijker om herbruikbare waterfles te vullen Educatie 30 sep, 10:00
Afbeelding
Ellen over het Volwassencollege: “Ik heb na een heel fijn schooljaar mijn droombaan als doktersassistente gekregen” Educatie 30 sep, 08:00