Afbeelding
Foto: Artist impression Vismigratierivier - Feddes-Olthof Landschapsarchitecten

Boskalis bouwt rivierdeel Vismigratierivier

Natuur

FRIESLAND - Een kilometerslange rivier op de grens van de Waddenzee en het IJsselmeer. Boskalis Nederland B.V. is de aannemer die met dit unieke deel de Vismigratierivier bij de Afsluitdijk gaat afmaken. Het project helpt vispopulaties te herstellen. De Europese aanbesteding voor het rivierdeel is op 4 december 2023 door provincie Fryslân definitief aan Boskalis gegund. Na de uitvoering gaat de aannemer de hele Vismigratierivier voor tien jaar onderhouden.

Gedeputeerde Matthijs de Vries: “De Vismigratierivier is van grote betekenis voor de natuur en het toerisme rond de Afsluitdijk, het IJsselmeer en de Waddenzee. Met deze aanbesteding bouwt Boskalis mee aan een innovatie van wereldformaat. Het is namelijk voor het eerst in de wereld dat een kunstmatige getijdenrivier op de grens van zoet en zout water wordt aangelegd.”

Directeur projecten Boskalis Femke Zevenbergen: “Wij zijn ontzettend trots om samen met provincie Fryslân dit bijzondere natuurgebied en deze vernieuwende hotspot voor ecotoerisme te creëren. Het is een prachtige kans voor wereldwijde exposure en kennisontwikkeling in onze sector!”

Meer dan een permanente opening

Om vissen weer vrij tussen de Waddenzee, het IJsselmeer en achterliggende rivieren te laten zwemmen is er meer nodig dan een permanente opening in de Afsluitdijk. Een vier kilometer lange rivier vormt straks een overgangsgebied van zoet en zout water, zodat vissen geleidelijk kunnen wennen. De rivier volgt de getijden van de Waddenzee en voorkomt door zijn lengte dat zout water in het IJsselmeer terecht komt. Bij hoge waterstanden sluiten deuren de rivier af, om de waterveiligheid van de Afsluitdijk te garanderen. De komende maanden gaan Boskalis en de provincie het ontwerp voor de slingerende rivier afmaken. Eind 2024 start de uitvoering ervan.

Werk aan Vismigratierivier al in volle gang

De Vismigratierivier krijgt ondertussen steeds meer vorm. De doorgang in de Afsluitdijk is dit najaar afgerond. Ook zijn steeds meer contouren te zien aan weerszijden van de dijk, waar sinds 2020 al gebouwd wordt. Naar verwachting zwemmen eind 2025 de eerste vissen door de Vismigratierivier. Daarna begint een periode van inregelen en onderzoeken. Er is belangstelling van waterbouwers en wetenschappers over de hele wereld. In de toekomst is de Vismigratierivier voor iedereen te bezoeken.

Meer informatie over de Vismigratierivier is te lezen op www.vismigratierivier.nl en de website van De Afsluitdijk.

Afbeelding
Met dit nummer gaat Joost Klein ons land vertegenwoordigen bij het Eurovisie Songfestival Algemeen 7 uur geleden
Michel Tilma en Burgemeester Sybrand van Haersma Buma, 2 maart 2024
Miniature People Leeuwarden route is HEROPEND! Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Tryaters indringende Fanfarepodcast nu te beluisteren Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Flinke uitslaande brand in Cammingaburen
Flinke rookontwikkeling bij uitslaande woningbrand in Leeuwarden 112-Nieuws 1 mrt, 10:32
Afbeelding
Burgemeester Buma sluit twee woningen in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 1 mrt, 10:22
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Asielzoekers die twintig dagen in het WTC verblijven krijgen een bed en opvang aangeboden.
Tijdelijke heropening WTC-complex als overlooplocatie aanmeldcentrum Ter Apel Samenleving 29 feb, 15:00