Nordic Walking is een goede sport voor mensen met Parkinson.
Nordic Walking is een goede sport voor mensen met Parkinson. Foto: Martin Rijpstra

Gratis proefles Nordic Walking voor mensen met Parkinson: “Bij Nordic Walking gebruik je 90 procent van je spieren”

Gezondheid

LEEUWARDEN - Mensen met de ziekte van Parkinson kunnen een gratis proefles Nordic Walking volgen in Leeuwarden en Kollumerzwaag. Nordic Walking is ontstaan in Finland als zomertraining voor de langlaufers. De sport maakt gebruik van twee zogenoemde poles, dat zijn de Nordic Walking stokken. Het zorgt voor balans, stabiliteit en coördinatie. Elementen die enorm waardevol zijn voor mensen die moeten dealen met de ziekte van Parkinson. RondOm Vandaag spreekt er over met coördinator en leefstijlcoach Edith Wennink van Gezond en Fit. Zij verzorgt samen met geriatrisch fysiotherapeut Arjan Wessels de lessen.

“Een jaar of twee geleden werd ik benaderd door de Stichting Parkinson in Beweging met de vraag of ik Nordic Walking lessen wilde geven aan mensen met Parkinson. Dat heb ik gedaan en inmiddels heeft dat geleid tot een meer coördinerende rol. De lessen bevallen zo goed, dat het de bedoeling is om uiteindelijk alle drie de noordelijke provincies te bereiken. Dat doen we niet alleen met Nordic Walking, maar ook met andere activiteiten als: boksen, yoga en dansen. Misschien dat daar nog een aantal activiteiten bij komen”, vertelt Edith. 


Nordic Walking is een ontzettend goede sport voor mensen met Parkinson. - Foto: Martin Rijpstra

Ontzettend nuttige sport 

Nordic Walking blijkt een ontzettend goede sport voor mensen met Parkinson. “Dat komt doordat het een van de weinige sporten is waarbij je 90 procent van je spieren gebruikt. Het is zowel geestelijk- als lichamelijk ontzettend goed voor je. Voor mensen met Parkinson is met name de stabiliteit nuttig. Je ziet dat mensen rechter beginnen te lopen en meer stappen durven zetten.” 

We zien dat mensen steeds zelfverzekerder worden.

Leefstijl van belang

Dat laatste is enorm belangrijk, want beweging bevordert de aanmaak van dopamine, een stof die bij Parkinson steeds minder wordt aangemaakt. “Het draait ook niet alleen het bewegen, maar ook je hele leefstijl er omheen. Er komen helaas steeds meer mensen met Parkinson bij, waardoor dit soort activiteiten enorm waardevol zijn. We geven vaak ook aan dat het goed is om nog meer te sporten.” 

Lotgenoten

Niet alleen het sporten is van belang, maar ook het groepsproces, benadrukt Edith. “Je treft lotgenoten en kunt steun vinden in elkaar. We zien een harde kern die blijft komen en dat mensen steeds zelfverzekerder worden. Dat is in het dagelijks leven erg belangrijk, bijvoorbeeld als je naar de supermarkt gaat.”

Lessen afgesteld op jou

De lessen worden afgesteld op de fysieke gesteldheid van de sporters. “Soms lopen we wat langer met elkaar, maar als het moeilijk gaat dan doe je wat meer oefeningen voor de mobiliteit. Je kunt met de stokken namelijk ook heel goed rekoefeningen doen.” 

Gratis proeflessen

In Leeuwarden en Kollumerzwaag kunnen mensen met Parkinson iedere woensdag instromen. De eerste proefles is geheel gratis. “Je kunt je ook aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin staan al onze activiteiten.”

Kijk op www.parkinsoninbeweging.nl voor meer informatie.

Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 1 uur geleden
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 4 uur geleden
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 7 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 9 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 11 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column gisteren
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00