Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Pixabay

Noordelijke politiek sturen brandbrief over dreigende sluiting kinderhartchirurgie UMCG

Gezondheid

De Provinciale Statenfracties van PvdA en GroenLinks in Groningen keren zich fel tegen het voorgenomen besluit van Minister de Jonge om de afdeling kinderhartchirurgie in het UMCG te sluiten. In een brandbrief roepen zij de bewindspersoon op om zijn besluit nog voor het einde van dit jaar in te trekken. 

PvdA fractievoorzitter Pascal Roemers: “Essentiele zorg moet bereikbaar zijn voor iedereen in ons land. Met dit besluit worden vele duizenden jonge hartpatiëntjes én volwassen patiënten in Noord Nederland ernstig gedupeerd. Dat vinden wij onaanvaardbaar en daarom moet dit besluit van tafel.” 

GroenLinks Statenlid Stephanie Bennett: “Het UMCG levert zorg van topkwaliteit en is van cruciaal belang voor de inwoners van Groningen, Drenthe en Friesland. Met het verdwijnen van de kinderhartchirurgie wordt het hele ziekenhuis geraakt. Dat willen wij voorkomen.” 

De Groninger volksvertegenwoordigers wijzen de bewindspersoon onder andere op de hoge kwaliteit van zorg in het UMCG, de onacceptabele reistijd die sluiting voor kinderen en ouders zou betekenen en de betekenis van de afdeling kinderhartchirurgie voor het bredere zorgaanbod van het UMCG. Ook vragen ze aandacht voor de zorgen van de inmiddels ruim 150.000 ondertekenaars van de petitie om de kinderhartchirurgie in het UMCG te behouden. 

De brief is inmiddels mede ondertekend door andere politieke partijen vanuit de Provinciale Staten in Groningen, Drenthe, Friesland en Overijssel. Ook de voltallige gemeenteraad van Groningen staat onder de brief. Daarmee wordt maar weer eens aangetoond hoe belangrijk deze afdeling is voor het noorden. 

Pascal Roemers: uiteindelijk wilden we een zo breed mogelijke politieke steun voor deze brandbrief en dat is gelukt. De minister kan en moet dit signaal niet negeren.

Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Mismatch opleidingen Column 28 seconden geleden
Afbeelding
Componist des Vaderlands Martin Fondse schrijft muziek voor Nederland Evenement 20 minuten geleden
Afbeelding
Boeren houden koeien binnen: protest tegen stikstofbeleid Samenleving 1 uur geleden
Afbeelding
Visser Plant Boomkwekerij/Plantencentrum Wonen 3 uur geleden
Afbeelding
Into The Grave mag na twee jaar weer los! Evenement 7 uur geleden
Afbeelding
Cybercriminaliteit in Friesland neemt af met 22,8% Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Dit is wat ik vind van ‘cancel culture’ Column 21 uur geleden
Afbeelding
FVC’er Olivier Veldhuizen naar Cambuur Sport gisteren