Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Pixabay

Noordelijke politiek sturen brandbrief over dreigende sluiting kinderhartchirurgie UMCG

Gezondheid

De Provinciale Statenfracties van PvdA en GroenLinks in Groningen keren zich fel tegen het voorgenomen besluit van Minister de Jonge om de afdeling kinderhartchirurgie in het UMCG te sluiten. In een brandbrief roepen zij de bewindspersoon op om zijn besluit nog voor het einde van dit jaar in te trekken. 

PvdA fractievoorzitter Pascal Roemers: “Essentiele zorg moet bereikbaar zijn voor iedereen in ons land. Met dit besluit worden vele duizenden jonge hartpatiëntjes én volwassen patiënten in Noord Nederland ernstig gedupeerd. Dat vinden wij onaanvaardbaar en daarom moet dit besluit van tafel.” 

GroenLinks Statenlid Stephanie Bennett: “Het UMCG levert zorg van topkwaliteit en is van cruciaal belang voor de inwoners van Groningen, Drenthe en Friesland. Met het verdwijnen van de kinderhartchirurgie wordt het hele ziekenhuis geraakt. Dat willen wij voorkomen.” 

De Groninger volksvertegenwoordigers wijzen de bewindspersoon onder andere op de hoge kwaliteit van zorg in het UMCG, de onacceptabele reistijd die sluiting voor kinderen en ouders zou betekenen en de betekenis van de afdeling kinderhartchirurgie voor het bredere zorgaanbod van het UMCG. Ook vragen ze aandacht voor de zorgen van de inmiddels ruim 150.000 ondertekenaars van de petitie om de kinderhartchirurgie in het UMCG te behouden. 

De brief is inmiddels mede ondertekend door andere politieke partijen vanuit de Provinciale Staten in Groningen, Drenthe, Friesland en Overijssel. Ook de voltallige gemeenteraad van Groningen staat onder de brief. Daarmee wordt maar weer eens aangetoond hoe belangrijk deze afdeling is voor het noorden. 

Pascal Roemers: uiteindelijk wilden we een zo breed mogelijke politieke steun voor deze brandbrief en dat is gelukt. De minister kan en moet dit signaal niet negeren.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 11 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 13 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 18 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00