Wat staat er in jouw handen geschreven?
Wat staat er in jouw handen geschreven? Foto: Rob Dijkstra

Kunstenares Francesca Grilli presenteert: Sparks

Evenement

LEEUWARDEN - Op 28 mei, tijdens het Fries StraatFestival, ging er wel een heel bijzonder evenement in première: Sparks. Een mystieke belevenis, waarbij kinderen een interpretatie geven op jouw heden en toekomst. Bezoekers worden meegenomen naar een rustige plek en krijgen daar de meest pure antwoorden die je maar kunt bedenken, namelijk die van een kind. De machtsverhouding tussen volwassene en kind staat daarbij volledig op zijn kop. De Italiaanse kunstenares Francesca Grilli is de bedenker van het bijzondere project en vertelt over het ontstaan ervan.  

“Ik ben altijd al geïntrigeerd geweest door orakels en ik vind dat de wereld een visie kan gebruiken van hele jonge orakels, namelijk de kinderen”, legt Grilli uit. Tegen de verhouding in, krijgen de kinderen de macht en worden de volwassenen geacht te luisteren en zich open te stellen voor hun visies en reflecties. Grilli beschouwt de visies van de kinderen als een symbool voor de toekomst. “Ik wil dat dit stuk de volwassenen diep van binnen raakt en dat mensen zichzelf, of misschien hun innerlijke kind herkennen, wat natuurlijk direct al een heel sterk en diep gevoel oproept.” 

Ik wil dat dit stuk de volwassenen diep van binnen raakt en dat mensen zichzelf herkennen.

Intensieve training

De Italiaanse kunstenares en haar collega’s Jasmin Hasler en Philip Cahrpit hebben de afgelopen maand een groep lokale kinderen begeleid bij het bestuderen van de mysterieuze kunsten van waarzeggerij. Een intensief traject, waarbij de kinderen leren hoe zij de hand van de bezoeker kunnen lezen, maar ook hoe zij hun eigen interpretatie kunnen geven op diens verleden en toekomst. “Dat is heel bijzonder”, vertelt Hasler trots. “Ik denk dat het heel belangrijk is om naar kinderen te luisteren in deze tijd en dat is ook een belangrijk onderdeel van deze performance. Verder is het denk ik gewoon een hele persoonlijke ervaring en iedereen zal iets anders daarvan meenemen, afhankelijk van hoe open mensen zich daarvoor stellen”, legt ze uit.


Onafhankelijk en puur oordeel

De kinderen dragen een pet, waardoor het oordeel van de kinderen enkel en alleen gebaseerd wordt op het lezen van de hand. Oogcontact wordt dan ook vermeden tijdens de sessie. Met behulp van een kleine zaklamp bestuderen de kinderen de levenslijnen en vertakkingen in jouw hand en weten zo een eigen interpretatie te geven op jouw toekomst. Er vindt ook geen aanraking plaats tijdens de sessies, maar het licht van de zaklamp vormt als het ware de magie van de sparks.

Wil jij Sparks beleven?

Wil jij ook graag een ervaring van Sparks beleven? Dat kan! Op zaterdag 9 en zondag 10 juli is Sparks nogmaals in Leeuwarden te vinden, namelijk aan het Waagplein. De toegang is gratis en reserveren is niet nodig. Om mee te doen met Sparks kun je jezelf melden bij de Informatiekraam in het Bosk.

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 12 uur geleden
Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 18 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 22 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00