Studenten tappen eerste Dopper.
Studenten tappen eerste Dopper. Foto: Richard Broekhuijzen

650 kg minder plastic in oceaan door Dopper Watertaps bij NHL Stenden

Educatie

LEEUWARDEN - Woensdag 22 maart is het Wereld Water Dag. Een dag in het teken van bewustwording van de waterproblematiek. Denk aan toegang tot schoon water, wat nog niet overal vanzelfsprekend is en een oceaan vol plasticvervuiling. Het thema van 2023 is verandering versnellen. Dat doet NHL Stenden door kleine stapjes, waar de zeven Dopper Watertaps verspreid over vier locaties het voorbeeld van zijn. Studenten en medewerkers kunnen hier sinds eind september 2022 hun herbruikbare fles vullen. De hogeschool bespaarde tot vandaag met de watertaps op centrale plekken al meer dan 22.500 wegwerpflesjes. Dit komt neer op 650 kg plastic dat niet in de oceaan kan belanden.

Wegwerpflesjes gemakkelijk en watertappunten moeilijk vindbaar

Men schaft nog altijd wegwerpflesjes aan omdat het gemakkelijk is, leerde Dopper uit onderzoek. Ook zijn publieke watertappunten maar moeilijk vindbaar. De herkenbare watertaps van Dopper op centrale plekken bij NHL Stenden geven studenten en medewerkers via een digitaal scherm direct inzicht in de eigen positieve impact. NHL Stenden ziet in een dashboard hoeveel plastic er is bespaard. “Dit helpt ons om milieubewustzijn te vergroten, duurzaamheidsbeleid concreet te maken en een positieve impact te creëren.”, aldus Victoria Snouck Hurgronje, aanjager duurzaamheid binnen NHL Stenden. 

Wereld Waterdag

In 1992 hebben de Verenigde Naties (VN) 22 maart uitgeroepen tot Wereld Waterdag. Jaarlijks heeft deze dag een ander thema om een aspect van de wereldwaterproblematiek te belichten. Wereld Waterdag heeft ook een sterke link met Sustainable Development Goal (SDG) 6: toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. NHL Stenden zet zich op het gebied van onderwijs, faciliteiten, onderzoek en samenwerking in voor de SDGs. 

Denise Campbell (links) en Laura Smeets (rechts)
Keramiekmuseum Princessehof lanceert nieuwe podcastserie genaamd 'Porseleincast' Algemeen 10 minuten geleden
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 2 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen. Europaparty Oldehoofsterkerkhof Gedeputeerde Sijbe Knol en Wethouder Hein Kuiken
Brunzyn X Bokoedro, Gladde Paling en Kroegtijgers op het podium tijdens dé Europaparty op 11 mei in Leeuwarden Evenement 3 uur geleden
Afbeelding
BROED, biodiversiteitsfestival - 11 mei 2024 - Alde Leie Evenement 4 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 8 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Xenos binnenkort weer te vinden op De Centrale in Leeuwarden Zakelijk nieuws 22 apr, 08:00