Afbeelding
Foto: NHL Stenden / MIWB

MIWB en Koninklijk Instituut voor de Marine tekenen convenant en gaan langer met elkaar in zee

Educatie

Het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) op Terschelling en het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder hebben donderdag een nieuwe samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Beide instituten werken al vijftien jaar samen op het gebied van opleidingen. Het nieuwe convenant wordt afgesloten voor een periode van drie jaar.

De opleidingstrajecten van de studenten van het MIWB en het KIM – onderdeel van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) – vertonen verwantschap. Om efficiënt en effectief gebruik te maken van elkaars capaciteit en faciliteiten, werken beide instituten waar mogelijk samen in de uitvoering van het vaktechnische nautische onderwijs. De gezamenlijke doelstelling is om de hoge kwaliteit van nautische opleidingen te borgen door middel van uitwisseling van expertise en opleidingsfaciliteiten.

Praktijkreizen en trainigen

Binnen het convenant heeft het MIWB een aantal weken de beschikking over het opleidingsvaartuig Van Kinsbergen van de Koninklijke Marine. Tweedejaarsstudenten Maritiem Officier maken korte praktijkreizen op dit schip. Tijdens het verblijf aan boord wordt in het bijzonder de navigatie in de praktijk gebracht.

Daarnaast gebruikt het MIWB het schip voor Advanced Fire Fighting-trainingen, waarbij aan boord realistische calamiteitenscenario’s worden geoefend. Docenten van het MIWB verzorgen lessen voor de adelborsten van het KIM in Den Helder. Het gaat hierbij om vakken als beladingstechnologie en scheepsvaartwetgeving.

Binnen het convenant wordt gekeken hoe de samenwerking uitgebreid kan worden om het onderwijs binnen beide instituten verder te moderniseren en te verbeteren. Hierbij wordt de hoogste kwaliteit nagestreefd, om toekomstbestendige nautische professionals op te leiden die klaar zijn voor de maritieme arbeidsmarkt.

Commandant KIM Wilko van Zanten (l) en academiedirecteur MIWB van NHL Stenden Gerrit van Leunen tekenen het convenant.

Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 59 minuten geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Xenos binnenkort weer te vinden op De Centrale in Leeuwarden Zakelijk nieuws gisteren
Afbeelding
Weekend van het verdedigingserfgoed Educatie 21 apr, 18:00
Foto: Foppe de Haan
Foppe de Haan over de Friese sportcultuur Sport 21 apr, 12:00
Het team van Albert Heijn Camminghaburen
Albert Heijn Camminghaburen wordt vernieuwd Verhalen uit de buurt 21 apr, 09:00
Afbeelding
In het wild uitgestorven hertensoort geboren in AquaZoo Leeuwarden Natuur 20 apr, 18:00
Afbeelding
Provincie investeert bijna 300.000 euro in 80 jaar vrijheid Algemeen 20 apr, 14:00