Afbeelding
Foto: Zonneplan

Thuisbatterij voor twee op de drie Nederlanders

Duurzaamheid

ZWOLLE - Ruim twee derde van Nederland verwacht in de toekomst een thuisbatterij aan te schaffen. Bijna een vijfde wil dit binnen nu en vijf jaar doen. Belangrijke voorwaarde is dat zo’n accu wel binnen vijf jaar is terug te verdienen. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan onder 2000 Nederlanders, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Vooralsnog zien vooral Nederlanders met zonnepanelen meerwaarde in de thuisaccu.

Zolang de zogeheten salderingsregeling nog van kracht is, geniet de thuisbatterij nog maar weinig populariteit in Nederland. Deze regeling wordt naar verwachting de komende jaren afgebouwd. Met een thuisbatterij sla je overdag je zonnestroom op, zodat je er ‘s avonds van kunt koken en wassen. Uit het onderzoek van Zonneplan blijkt dat één op de drie ondervraagden met zonnepanelen verwacht binnen vijf jaar ook een thuisaccu te bezitten. Voor Nederlanders zonder zonnepanelen is dit slechts 9 procent. Bovendien is 42 procent van de ondervraagden zonder panelen überhaupt niet van plan in de toekomst een thuisaccu te kopen. Van de zonnepanelenbezitters verwacht liefst 85 procent op den duur een thuisaccu aan te schaffen.

Terugverdientijd van vijf jaar

Wanneer straks de interesse in thuisaccu’s zal toenemen, komt op dat moment ook de terugverdientijd om de hoek kijken. Je deelt dan de aanschafprijs van de accu door de energiekosten die je er op jaarbasis mee bespaart. Uit het onderzoek van Zonneplan blijkt dat ongeveer één op de drie Nederlanders een terugverdientijd van maximaal vijf jaar acceptabel vindt. 28 procent overweegt de thuisaccu ook als dit oploopt tot hooguit tien jaar. Bijna een derde van de ondervraagden geeft aan dit nog niet te weten.

Thuisaccu zonder zonnepanelen

Volgens Frank Breukelman van Zonneplan is een thuisaccu niet alleen weggelegd voor Nederlanders met zonnepanelen. Ook Nederlanders met een zogeheten dynamisch energiecontract, met stroomprijzen die per uur verschillen, kunnen ervan profiteren. Hij legt het uit aan de hand van een voorbeeld met een thuisbatterij met een opslagcapaciteit van 5 kilowattuur (kWh) en een vermogen van 5 kilowatt (kW).

“Zo’n batterij kun je in een uur volledig op- of ontladen. Het verschil tussen het duurste uur ‘s ochtends en ‘s avonds en het goedkoopste uur ‘s middags en ‘s nachts was het afgelopen jaar gemiddeld 14,15 cent. Met een batterij van 5 kWh kun je daar dagelijks dus gemiddeld 1,42 euro mee verdienen, door tijdens de goedkope uren te laden en tijdens de dure uren juist terug te leveren. Op jaarbasis levert je dat ruim 500 euro op”, aldus Breukelman.

Vooralsnog te duur

Hoewel dat aantrekkelijk klinkt, valt de gewenste terugverdientijd van hooguit vijf jaar er nog niet mee te realiseren. Thuisaccu’s kosten momenteel tussen de 600 en 1000 euro per kWh (dus 3000 tot 5000 euro voor een accu van 5 kWh). Om tot een terugverdientijd van vijf jaar te komen mag deze batterij dus hooguit 2500 euro kosten. “Of verschillen tussen goedkope en dure uren op een dag moeten nog groter worden. Die kans is erg groot naarmate er steeds meer hernieuwbare energiebronnen bijkomen”, sluit Breukelman af.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Dit is er te doen in Friesland in februari 2023 Recreatie & Ontspanning 4 uur geleden
Afbeelding
11 februari: Duurzame markt en kijkdag archeologie Waagplein Evenement 6 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Leeuwarden actief aan de slag met circulair inkopen Duurzaamheid 9 uur geleden
Afbeelding
Miss Beauty of Friesland finaliste Vanessa: “Voor mij is iedereen al een winnaar" Winnen 12 uur geleden
Afbeelding
Door staking rijden er op woensdag 8 februari geen treinen van Arriva Samenleving 14 uur geleden
Afbeelding
Winteravondgenoegens - literaire avond met Sjoerd Bottema Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Provincie Fryslân ziet kansen voor Greidhoeke als Bioregio Natuur 7 feb, 17:00
Afbeelding
Start leesclubs in Leeuwarden en Grou Educatie 7 feb, 15:00