Afbeelding

Steven de Jong over zijn nieuwste film Grutte Pier: “vrijheid, onafhankelijkheid en eigen keuzes: dat zit heel erg in ons DNA”

Cultuur

FRIESLAND - Misschien heb je hem al zien draaien in de bioscoop, de nieuwste film van Friese regisseur Steven de Jong: Grutte Pier. Grutte Pier, ofwel Pier Gerlofs Donia staat bekend als de grootste Friese vrijheidsstrijder uit de geschiedenis. De film vertelt het magische verhaal van Friese kleigrond, de bodem waar zoveel bloed is verspild, waar zoveel mensen het leven lieten voor hun vrijheid en waar zoveel geest in die aarde zit dat het tot op de dag van vandaag voelbaar moet zijn. Steven vertelt over het ontstaan van de film en wat de film zo bijzonder maakt.

Steven de Jong, dit jaar 60 geworden, is een bekende Nederlandse regisseur uit Friesland. Hij is bekend van films als de Hel van ‘63, Snuf de Hond en de schippers van de Kameleon. In 1995 zette Steven een eigen productiemaatschappij op, namelijk Steven Dejong Producties. Ook toen had hij al het idee om iets met Grutte Pier te gaan doen. “Toen ik in 1995 bezig was met de film ‘De Gouden Swipe’ vroeg een journalist al aan mij: wat wordt de volgende film? Toen heb ik al gedacht aan Grutte Pier”, vertelt Steven. “Maar dat kon ik natuurlijk niet zomaar doen. Een film maken is namelijk heel complex en bij Grutte Pier komt wel iets meer kijken dan acht acteurs aan een tafel en dat 100 minuten laten zien”, lacht hij. 

Nu is het moment

Nu, bijna dertig jaar later, heeft Steven de film (het eerste deel) toch weten te realiseren. “Ik dacht: ik moet het nu wel doen. Straks ben ik dood en heb ik het verhaal niet kunnen vertellen. En dit is alleen nog maar het begin van het verhaal (Leaver dea as Slaef). Deel twee zijn we nu aan het schrijven (De Leste Slach). 

Wie is Grutte Pier? 

Het verhaal gaat over de friese vrijheidstrijder Pier Gerlofs Donia, maar ook over de slag bij Warns waar in 1345 veel doden vielen en waar de Friese onafhankelijkheid werd bevochten en... gewonnen. “Het is eigenlijk een verhaal van vandaag. Hoe een volk zich nog altijd niet de wet laat voorschrijven door heersers uit het westen. Het gaat over vrijheid, onafhankelijkheid, eigen keuzes en dat soort dingen. Dat zit heel erg in ons DNA en ook in dat van Grutte Pier”, legt Steven uit. 


Interpretatie van de werkelijkheid

De regisseur heeft zich goed verdiept in hoe Grutte Pier was. “Je kunt het natuurlijk niet zomaar even in elkaar rammelen, zeker niet als het om Grutte Pier gaat. We hebben dat zorgvuldig proberen te doen. Ik heb heel veel gelezen over Grutte Pier, maar dan merk je ook wel dat het heel erg tegenstrijdig is wat er geschreven wordt. Daarnaast heb ik ook een historicus gevraagd om het proces even in de gaten te houden. Als ik ergens over twijfelde, dan vertelde hij mij: ‘Steven, er zijn ook geen foto’s van, dus je moet je eigen hart volgen’. Dat is ook wat ik met deze film heb gedaan, een interpretatie van de werkelijkheid creëren. Het is niet dé waarheid, maar wel mijn waarheid. Ik ben ook een fictiemaker, niet een documentairemaker. Ik ben meer geïnteresseerd in: wat zou er gebeurd kúnnen zijn? Er zit ook een mystieke kant aan, zo hoort onze Pier ook stemmen in zijn hoofd. Dat spirituele lijntje is ook erg leuk. De eindconclusie van de mensen zal dan ook zijn: wat is nou echt en wat niet. Je gaat er echt over nadenken, dat vind ik heel leuk.”

Een behoorlijke uitdaging

De film was voor Steven een behoorlijke uitdaging om te maken. Met veel verschillende locaties en mensen. Hoofdrollen zijn er onder andere voor Friese bekendheden Syb van der Ploeg, Jan Arendz en Elske DeWall. Grutte Pier wordt gespeeld door Milan van Weelden uit Den Haag, “Hij is 2 meter 9 en heeft schoenmaat 53. Hij heeft speciaal voor de film Fries moeten leren, daar is hij bijna 4 jaar mee bezig geweest. Bram v/d Vlugt speelt zijn laatste filmrol als Gwijde in deze film (overleden in 2020). “Al deze aspecten maken het niet makkelijker om een film te maken, maar wel leuker. Het is te gek om met zo’n avontuur en drama bezig te zijn. Zeker omdat het gebaseerd is op historische feiten. Het is een hoop gedoe met kleding, locaties en mensen, omdat je echt moet zoeken. Maar het is allemaal gelukt.” 

Film draait door heel Friesland

De film draait nu een aantal weken in de bioscopen door heel Friesland. Steven benadrukt om er snel bij te zijn, wil je de film nog in de bioscoop zien. “Het is best lastig om Friese films over de grens te krijgen, Pathé en Kinepolis willen het best draaien in Friesland, maar niet in Rotterdam of Den Haag. Ik krijg daar ook wel eens mailtjes over met de vraag waarom hij daar niet draait. Dan krijg je toch weer de maatschappelijke discussie: leuk voor de Friezen, maar wat vind de rest van Nederland? Het aparte is, ik draaide hem op een zondag eens bij Kinepolis in Zoetermeer en daar wilde de bedrijfseigenaar hem toen de hele week graag draaien. En toch draaide hij maar één keer, dan denk ik: waarom? De zaal zat vol, maar toch proef je een soort weerstand. Dat is moeilijk om tegen te vechten.”

Grutte Pier komt naar jou toe!

Toch gaat Steven door met het maken van Friese films. “Je wil iets maken wat dichtbij je hart staat. Waar je je ziel en zaligheid in kwijt kunt. Ik kom hier vandaan, ik ben hier geboren en opgegroeid. Ik denk dat het op die manier ook alleen maar kan werken. Je vertelt dan iets op je eigen manier. We doen daarom ook een tour met de film. Dat doen we in combinatie met een filmcollege. We gaan langs dorpshuizen, filmhuizen en culturele centra. Zo brengen we de film dichterbij de mensen. Ik word namelijk regelmatig gebeld door mensen dat zij geen bioscoop in de buurt hebben. Soms moeten zij daarvoor wel een half uur rijden. Zij hebben geen bioscoop, maar wel een cultureel centrum bijvoorbeeld. Daarom brengen wij Grutte Pier naar de mensen toe. We vertellen iets over film maken en kijken vervolgens samen de film!”

De Filmcollege tour is te boeken via: info@filmambassade.nl

Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 17 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 19 uur geleden
Pelle Schlichting (links) en Evert Stellingwerf (rechts)
Officiële opening van eerste snellaadplein in Leeuwarden voor elektrische trucks en bedrijfswagens Duurzaamheid 22 uur geleden
Afbeelding
De trap schilderen? Ga aan de slag met Sikkens trapverf Algemeen gisteren
Afbeelding
Chantal Jager (20) staat voor de tweede keer op rij in de finale van Miss Beauty of Friesland Persoonlijke verhalen 27 mrt, 12:00