Afbeelding
Foto: Nichon Glerum

Subsidieregeling Musea en Kunstinfra zorgt voor kwaliteitsimpuls

Cultuur

FRIESLAND - De nieuwe, vierjarige subsidieregeling Musea en Kunstinfrastructuur heeft voor meer kwaliteit in de culturele sector gezorgd. Dat blijkt uit de evaluatie van deze regeling die woensdag 28 september jl. werd aangeboden aan Provinciale Staten en aan het veld. De subsidieregeling draagt bij aan de beleidsambities op het gebied van cultuur in Nij Poadium (2021-2024).

De onderzoekers van Sira hebben voor de evaluatie in het najaar van 2021 en voorjaar van 2022 documenten bestudeerd en gesprekken gevoerd met verschillende mensen die bij het ontwerpen en uitvoeren van de regeling betrokken zijn geweest. Om de werking van de regeling in de praktijk te evalueren, voerden zij ook gesprekken met aanvragers. Op 21 april 2022 deden de culturele instellingen tijdens een werksessie een aantal verbetersuggesties voor de regeling. Sira heeft een aantal van die suggesties verder uitgewerkt als aanbevelingen voor de toekomst.

Het onderzoeksrapport dat gisteren werd gepresenteerd, bevat zowel een terugblik op de huidige situatie als een blik vooruit. De belangrijkste conclusie is dat de regeling de gewenste vernieuwing heeft gebracht. Door de regeling samen met de doelgroep voor te bereiden en de inhoudelijke beoordeling van vragen in handen te geven van een onafhankelijke adviescommissie, kon er een goede afweging worden gemaakt tussen grote en kleine, oude en nieuwe instellingen. Samen dragen deze instellingen bij aan de maatschappelijke opgaven en beleidsdoelen van de provincie Fryslân. 

Er zijn ook verbeterpunten. Zo moest er een gelijkblijvend budget verdeeld worden over meer organisaties. Dat stelde de adviescommissies voor ‘een duivels dilemma’ waardoor aanvragers een lager of geen bedrag toegekend kregen. Op verzoek van Provinciale Staten zijn daarom aanvullende middelen vrijgemaakt. Een ander verbeterpunt is het uitvoeringsproces. Zo vond het merendeel van de aanvragers het niet duidelijk genoeg wat de rolverdeling was tussen de adviescommissie en de provincie, en hoe de verschillende beoordelingscriteria zijn gewogen. 

De evaluatie werd uitgevoerd door Sira Consulting.

Afbeelding
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 7 uur geleden
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 10 uur geleden
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 13 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 15 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 17 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00